Ostatnia wizyta: Teraz jest 29 mar 2024, o 00:09


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wino jagodowe 2012
PostNapisane: 18 lip 2012, o 16:47 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Opiszę, jak zrobiłem nastaw wina jagodowego w tym roku.
9 kg jagód ( 12 zł/kg) przepłukałem wodą i rozdrobniłem przy pomocy mojej maszynki opisanej w innym wątku.
Miazgę zasiarkowałem i dodałem 4 ml pektopolu. Następnie podgrzałem do 60 st. C ( celem była gorąca maceracja - de facto temperatura powinna być nieco wyższa, jednak ze względu na delikatną naturę jagód zdecydowałem się na taką) i pozostawiłem do ostygnięcia na 12 godz.
Rano wytłoczyłem moszcz przy pomocy prasy. Uzyskałem 7,6 l ( 8,2 kg ), suchych wytłoków było 0,8 kg (wrzuciłem je do fermentującego wina wiśniowego ), co daje imponującą wydajność 91 % wagowo.
Moszcz miał ok. 11 Bx ( niewyraźna granica na refraktometrze), czyli ok. 50 g cukru/l , kwasowość 9,8 g/l.
Zrezygnowałem z odkwaszania, ponieważ przy założonym udziale 0,5 l syropu cukrowego na 1 l moszczu da się uzyskać sensowną kwasowość nastawu na poziomie ok. 6 g/l.
Dodałem 4 l syropu cukrowego ( 2,6 l wody i 2,4 kg cukru - celem jest 14 % alk.,), 15 g activitu, drożdże Fermivin VR5 i czekam na dalszy rozwój wypadków :D
Napiszcie, jak wy robiliście wino jagodowe.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino jagodowe 2012
PostNapisane: 18 lip 2012, o 19:23 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Cena jagód jest niestety dla mnie przeszkodą w zrobieniu większej ilości wina z tego owocu. W tym roku jest to mały eksperyment na bazie rodzynek i hibiskusa oraz soku jagodowego, który ma nie podlegać fermentacji - w zamyśle świeży i owocowy charakter wina.
Owoce miały 10 st. blg (bez poprawki na niecukry) i 10 g/l kwasowości.

Jako zwolennik zimnej maceracji jestem ciekaw twoich "gorących" rezultatów:)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino jagodowe 2012
PostNapisane: 22 lip 2012, o 21:26 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Marek napisał(a):
...
Moszcz miał ok. 11 Bx ( niewyraźna granica na refraktometrze), czyli ok. 50 g cukru/l ....


Czy w przypadku pomiaru ilości cukru w soku przy użyciu refraktometra należy odejmować poprawkę na niecukry?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino jagodowe 2012
PostNapisane: 22 lip 2012, o 23:36 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 513
Tak, ekstrakt bezcukrowy też wpływa na współczynnik załamania światła będący podstawą działania refraktometru.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.034s | 16 Queries | GZIP : Off ]