Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 14:13


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: WINO Z TARNINY
PostNapisane: 29 paź 2012, o 20:13 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Witam,potrzebuję waszej porady w sprawie wina z tarniny.Wino chcę zrobić według przepisu z Forum Domowych Winiarzy a mianowicie 10 kg tarniny 20 l wody,cukier wyliczę sobie tak żeby uzyskać 13-14%.

Do tej pory wygląda to tak:
Nastawione 24.10
tarnina 10 kg przemrożona w zamrażalniku po rozmrożeniu wygnieciona Blg 18
woda 5 litrów
cukier 1 kilogram,po wymieszaniu 21 Blg.
Drożdże aktywne Fermivin
Po dwóch dniach pożywka 6g

Wszystko umieściłem w 20 litrowym wiaderku fermentacyjnym,pracuje pięknie dzisiaj Blg 11.
Wiaderko prawie pełne i strasznie gęsta pulpa.
I tu moje pytania
1-Ile czasu fermentować w miazdze ?

2-Czy poczekać aż Blg spadnie do zera i do praski a potem dolać wody i dodać cukru ?

3- A może przelać to do większego wiaderka (odzyskałem,czyli skleiłem wiaderko 30 litrowe) i fermentować dalej w miazdze,dodać wody,cukru obliczonego na odpowiedni procent i wtedy czekać aż spadnie do zera i do praski?

Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WINO Z TARNINY
PostNapisane: 30 paź 2012, o 20:47 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Nie mam doświadczenia z Tarniną i dlatego nie będę się wypowiadał na temat prawidłowego czasu fermentacji w miazdze.

Ale ja prowadził bym tą fermentację do końca burzliwej i dopiero oddzielał. Cukier dodawaj porcjami .
Wiadro z odzysku to ryzykowna sprawa, szkoda by było 30 litrów nastawu stracić z powodu wiadra za 20zł. :)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WINO Z TARNINY
PostNapisane: 30 paź 2012, o 22:12 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Co do fermentatora to było małe pękniecie nad kranikiem,sprawdzałem na gorącej wodzie nic nie cieknie,to i wino wytrzyma.
Fermentacja do końca była by najlepsza,tylko żeby nie było później posmaku od pestek.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WINO Z TARNINY
PostNapisane: 31 paź 2012, o 11:56 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1078
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Delikatny posmak pestek może być zaletą np. w winie wiśniowym, nie jestem pewien czy pestki śliwek również dodają "coś od siebie" jeśli tak to należy być ostrożnym, mało to dobrze, a dużo może być już za wiele.
;)

_________________
Pozdrawiam serdecznie.
Damian

"...Nikt się od miodu po ziemi nie toczy,
Miód tylko lepszej dodaje miny,
Najeża wąsy, stroi czupryny,
Moc leje w piersi, odwagę w oczy..."
Tomasz Zan


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WINO Z TARNINY
PostNapisane: 2 lis 2012, o 17:56 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Ja bym fermentował maksymalnie tydzień w miazdze. Koniecznie trzeba dodać pektoenzymu. My w Łodzi uzywamy pektoenzymu z Biowinu w płynia bądź nowszego w proszku. Rozłozenie pektyn jest konieczne!

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: WINO Z TARNINY
PostNapisane: 3 lis 2012, o 12:48 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Poktoenzym Biowinowski dodałem na początku z siarą przed dodaniem drożdży.
Na razie przerzuciłem wszystko do większego fermentatora i dolałem 11 litrów wody i dodałem 2 kg cukru.Bardzo ładnie pracuje.
Jutro przecedzę to wszystko przez sito i pozbędę się pestek.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.027s | 16 Queries | GZIP : Off ]