Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

WINO Z TARNINY
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=413
Strona 1 z 1

Autor:  ROBERT12 [ 29 paź 2012, o 20:13 ]
Tytuł:  WINO Z TARNINY

Witam,potrzebuję waszej porady w sprawie wina z tarniny.Wino chcę zrobić według przepisu z Forum Domowych Winiarzy a mianowicie 10 kg tarniny 20 l wody,cukier wyliczę sobie tak żeby uzyskać 13-14%.

Do tej pory wygląda to tak:
Nastawione 24.10
tarnina 10 kg przemrożona w zamrażalniku po rozmrożeniu wygnieciona Blg 18
woda 5 litrów
cukier 1 kilogram,po wymieszaniu 21 Blg.
Drożdże aktywne Fermivin
Po dwóch dniach pożywka 6g

Wszystko umieściłem w 20 litrowym wiaderku fermentacyjnym,pracuje pięknie dzisiaj Blg 11.
Wiaderko prawie pełne i strasznie gęsta pulpa.
I tu moje pytania
1-Ile czasu fermentować w miazdze ?

2-Czy poczekać aż Blg spadnie do zera i do praski a potem dolać wody i dodać cukru ?

3- A może przelać to do większego wiaderka (odzyskałem,czyli skleiłem wiaderko 30 litrowe) i fermentować dalej w miazdze,dodać wody,cukru obliczonego na odpowiedni procent i wtedy czekać aż spadnie do zera i do praski?

Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi.

Autor:  Damian [ 30 paź 2012, o 20:47 ]
Tytuł:  Re: WINO Z TARNINY

Nie mam doświadczenia z Tarniną i dlatego nie będę się wypowiadał na temat prawidłowego czasu fermentacji w miazdze.

Ale ja prowadził bym tą fermentację do końca burzliwej i dopiero oddzielał. Cukier dodawaj porcjami .
Wiadro z odzysku to ryzykowna sprawa, szkoda by było 30 litrów nastawu stracić z powodu wiadra za 20zł. :)

Autor:  ROBERT12 [ 30 paź 2012, o 22:12 ]
Tytuł:  Re: WINO Z TARNINY

Co do fermentatora to było małe pękniecie nad kranikiem,sprawdzałem na gorącej wodzie nic nie cieknie,to i wino wytrzyma.
Fermentacja do końca była by najlepsza,tylko żeby nie było później posmaku od pestek.

Autor:  Damian [ 31 paź 2012, o 11:56 ]
Tytuł:  Re: WINO Z TARNINY

Delikatny posmak pestek może być zaletą np. w winie wiśniowym, nie jestem pewien czy pestki śliwek również dodają "coś od siebie" jeśli tak to należy być ostrożnym, mało to dobrze, a dużo może być już za wiele.
;)

Autor:  Krzysztof [ 2 lis 2012, o 17:56 ]
Tytuł:  Re: WINO Z TARNINY

Ja bym fermentował maksymalnie tydzień w miazdze. Koniecznie trzeba dodać pektoenzymu. My w Łodzi uzywamy pektoenzymu z Biowinu w płynia bądź nowszego w proszku. Rozłozenie pektyn jest konieczne!

Autor:  ROBERT12 [ 3 lis 2012, o 12:48 ]
Tytuł:  Re: WINO Z TARNINY

Poktoenzym Biowinowski dodałem na początku z siarą przed dodaniem drożdży.
Na razie przerzuciłem wszystko do większego fermentatora i dolałem 11 litrów wody i dodałem 2 kg cukru.Bardzo ładnie pracuje.
Jutro przecedzę to wszystko przez sito i pozbędę się pestek.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/