Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Wino z wytłoków z czarnej porzeczki
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=477
Strona 1 z 1

Autor:  kolman [ 1 sie 2013, o 11:45 ]
Tytuł:  Wino z wytłoków z czarnej porzeczki

Witajcie

Dla przypomnienia trochę teorii:
Sposób wytwarzania czerwonego wina owocowego - patent. Osoby, które były na spotkaniu w Owocach i Warzywach próbowały wina Marka, luźno opartego na patencie. Piszę luźno, bo patent zakłada macerację wytłoków wrzątkiem przez 2-2,5 godziny i wyciśnięcie, Marek tymczasem fermentował je w miazdze. Podejrzewam, że stąd wzięły się nieprzyjemne, ostro-gorzkie posmaki.

A teraz praktyka: odebrałem z tłoczni soków 25 kg świeżych wytłoków z czarnej porzeczki. Zalałem je 25 l wrzątku. Niestety maceracja z przyczyn niezależnych ode mnie przeciągnęła się do 12-13 godz. Po wyciśnięciu moszcz wskazał zaledwie 4 st. Blg, za to 13-14 g/l kwasów. Kolor intensywny, czerwonyprawieczarny;) Zapach i smak obiecujący.

Trudno po moszczu oceniać przyszłe wino, ale jestem dobrej myśli. Jeśli wyjdzie dobre, to będziemy mieli przepis na wino "za darmo". Wystarczy podjechać do jakiegoś zakładu przetwórstwa owoców, gdzie chętnie pozbędą się odpadów, jakimi są wytłoki z czarnej porzeczki.

Czy ktoś w tym roku również nastawił to wino?

Autor:  Krzysztof [ 1 sie 2013, o 12:33 ]
Tytuł:  Re: Wino z wytłoków z czarnej porzeczki

Ja dorzucę kilka wyjaśnien w imieniu Marka.
Mianowicie Marek walnął sie przynosząc inną butelkę wina, robioną nie z wytłoków. Miałem okazję, odbierając wisnie, spróbować u kolegi właściwego wina z wytłoków. Bardzo mi smakowało i jedynie żałowałem że podjechałem po wisnie i nie mogłem bardziej się "rozdegustować". Marek twierdził że wytłoki były macerowane w gorącej wodzie około 2 godzin.

Zatem wino zaprezentowane w "Owocach i Warzywach" przez Marka to było inne wino.

Autor:  andrea [ 1 sie 2013, o 19:06 ]
Tytuł:  Re: Wino z wytłoków z czarnej porzeczki

Koledzy mam pytanie, gdzie takie wytłoki można dostać?

Autor:  sztender [ 2 sie 2013, o 12:57 ]
Tytuł:  Re: Wino z wytłoków z czarnej porzeczki

Właśnie pod tym kątem przeglądam internet. A może sprawdzić tu ?
http://www.wiatrowysad.pl/?m=offer
http://vero-soki.pl/kontakt.html
W okolicy Głowna jest spore "zagłębie" sadownicze to i jakieś tłocznie powinny działać nie tylko ta :mrgreen:
I jeszcze takie pytanie teoretyczne :?:
Czy to przypadkiem nie powinna być regułą, że każde wytłoki (porzeczka wiśnia itd.), posiadają mniej kwasów ?

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/