Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 12:58


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wino z wytłoków z czarnej porzeczki
PostNapisane: 1 sie 2013, o 11:45 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Witajcie

Dla przypomnienia trochę teorii:
Sposób wytwarzania czerwonego wina owocowego - patent. Osoby, które były na spotkaniu w Owocach i Warzywach próbowały wina Marka, luźno opartego na patencie. Piszę luźno, bo patent zakłada macerację wytłoków wrzątkiem przez 2-2,5 godziny i wyciśnięcie, Marek tymczasem fermentował je w miazdze. Podejrzewam, że stąd wzięły się nieprzyjemne, ostro-gorzkie posmaki.

A teraz praktyka: odebrałem z tłoczni soków 25 kg świeżych wytłoków z czarnej porzeczki. Zalałem je 25 l wrzątku. Niestety maceracja z przyczyn niezależnych ode mnie przeciągnęła się do 12-13 godz. Po wyciśnięciu moszcz wskazał zaledwie 4 st. Blg, za to 13-14 g/l kwasów. Kolor intensywny, czerwonyprawieczarny;) Zapach i smak obiecujący.

Trudno po moszczu oceniać przyszłe wino, ale jestem dobrej myśli. Jeśli wyjdzie dobre, to będziemy mieli przepis na wino "za darmo". Wystarczy podjechać do jakiegoś zakładu przetwórstwa owoców, gdzie chętnie pozbędą się odpadów, jakimi są wytłoki z czarnej porzeczki.

Czy ktoś w tym roku również nastawił to wino?

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z wytłoków z czarnej porzeczki
PostNapisane: 1 sie 2013, o 12:33 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Ja dorzucę kilka wyjaśnien w imieniu Marka.
Mianowicie Marek walnął sie przynosząc inną butelkę wina, robioną nie z wytłoków. Miałem okazję, odbierając wisnie, spróbować u kolegi właściwego wina z wytłoków. Bardzo mi smakowało i jedynie żałowałem że podjechałem po wisnie i nie mogłem bardziej się "rozdegustować". Marek twierdził że wytłoki były macerowane w gorącej wodzie około 2 godzin.

Zatem wino zaprezentowane w "Owocach i Warzywach" przez Marka to było inne wino.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z wytłoków z czarnej porzeczki
PostNapisane: 1 sie 2013, o 19:06 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 10 sty 2013, o 17:55
Posty: 23
Lokalizacja: Kansas City
Koledzy mam pytanie, gdzie takie wytłoki można dostać?

_________________
Jam nie z soli i nie z roli, jeno z wielu alkoholi.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z wytłoków z czarnej porzeczki
PostNapisane: 2 sie 2013, o 12:57 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 16 kwi 2013, o 22:08
Posty: 51
Lokalizacja: Łódź
Właśnie pod tym kątem przeglądam internet. A może sprawdzić tu ?
http://www.wiatrowysad.pl/?m=offer
http://vero-soki.pl/kontakt.html
W okolicy Głowna jest spore "zagłębie" sadownicze to i jakieś tłocznie powinny działać nie tylko ta :mrgreen:
I jeszcze takie pytanie teoretyczne :?:
Czy to przypadkiem nie powinna być regułą, że każde wytłoki (porzeczka wiśnia itd.), posiadają mniej kwasów ?

_________________
http://latawce.phorum.pl/


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.041s | 16 Queries | GZIP : Off ]