Łódzki Klub Winiarzy
http://klubwiniarzy.pl/forum/

Wydajność tłoczenia aronii.
http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=8&t=482
Strona 1 z 1

Autor:  Marek [ 9 wrz 2013, o 17:32 ]
Tytuł:  Wydajność tłoczenia aronii.

Rozdrabniając aronię przy pomocy mojej , opisanej w innym miejscu forum, maszynki i tłocząc prasą śrubową uzyskałem wydajność 0,6 l/kg.
Po dokładniejszym rozdrobnieniu owoców (dwukrotny przelot przez maszynkę ) rezultat był lepszy: 0,7 l/kg.
Moszcz miał 19,8 Bx ( do obliczeń winiarskich przyjąłem zawartość cukru w moszczu 100 g/l).
Kwasowość moszczu 10,9 g/l ( jako kwas cytrynowy).

Autor:  kolman [ 12 wrz 2013, o 20:20 ]
Tytuł:  Re: Wydajność tłoczenia aronii.

Eee, wydajność 0,6 l z 1 kg aronii to ja mam w ręcach;)
Gwoli ścisłości owoce były przemrożone.

Autor:  Grze$ [ 13 wrz 2013, o 12:59 ]
Tytuł:  Re: Wydajność tłoczenia aronii.

Potwierdzam słowa Kolmana. Zamrażarka, blender i na końcu tetra dały wydajność 0,6l z 1kg.

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/