Ostatnia wizyta: Teraz jest 28 mar 2024, o 23:14


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 28 lut 2013, o 14:41 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Pesco - nie dawaj PDM-ów to bayanusy wysokoalkoholizujące.
Daj jakieś inne - tak jak radził Damian w pierwszym poście np. Burgund
Hibiscusowe powinno być lekkim winem i nadmiar alkoholu mu nie słuzy.imho naturalnie
pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 28 lut 2013, o 14:54 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 11 paź 2012, o 15:36
Posty: 35
Lokalizacja: Łódź - Janów
Qrcze, już kupiłem te bayanusy.
A odpowiednią ilością cukru nie wyreguluję mocy?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 28 lut 2013, o 15:04 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Z bayanusami nie dasz rady.cholernie odporne drożdże.Lepiej opóźnij nastaw i kup inne.Najlepiej Biowin - poduszki tylko spojrzyj czy w środku nie ma czegoś ciemnego lub czarnego,
W zasadzie cukrem możesz wyregulować, ale super wytrawne hibiscusowe? - będzie Ci smakowało?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 28 lut 2013, o 15:08 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 11 paź 2012, o 15:36
Posty: 35
Lokalizacja: Łódź - Janów
W takim razie tak zrobię. Dzięki za radę.
Biowin - poduszki? Co to?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 28 lut 2013, o 15:15 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Poduszki to drożdże w płynie róznych szczepów.Najlepiej kupować w Biowinie bo w marketach bywa z nimi różnie.W Biowinie spojrzą i Ci sprawdzą.Trzeba się ścisle stosować do ,,instrukcji uruchomienia tych drożdży .Może to trwać 3 dni ,ale warto.Pożywki też bym nie dał bo to wino (imho) im słabsze tym lepsze.
z drozdży to może od burgundów lepsze sauternes.
pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 28 lut 2013, o 15:27 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 11 paź 2012, o 15:36
Posty: 35
Lokalizacja: Łódź - Janów
Z nastawem mi się nie spieszy. Podjadę jutro do Biowinu i obejrzę poduszki. Jeszcze na nich nie robiłem.
To będzie dopiero moje trzecie wino, więc chłonę wszelkie rady jak gąbka. Thx.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 28 lut 2013, o 16:05 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Pesko, jutro o 17 są warsztaty winiarskie (oczywiście darmowe). Jak wybierasz się jutro do Biowinu to podjedź przed 17, zrób zakupy i zostań na warsztatach. Będzie pokaz odkwaszania zbyt kwaśnego wina.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 28 lut 2013, o 16:24 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 11 paź 2012, o 15:36
Posty: 35
Lokalizacja: Łódź - Janów
Dziękuję za zaproszenie. Postaram się być :-)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 4 mar 2013, o 14:23 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 11 paź 2012, o 15:36
Posty: 35
Lokalizacja: Łódź - Janów
Tak jak napisałem tak zrobiłem.
Byłem w piątek w Biowinie i uczestniczyłem w warsztatach :-)
Podejrzewam, że część z Was widziałem, ale nie wiem niestety dokładnie kto jest kto.
Krzysztof zdaje się prowadził wstęp do odkwaszania?
Damian siedział chyba przy pierwszym stoliku od drzwi?
Kolman to chyba ten co odbierał od kogoś czerwoną korkownicę?
Geronimo jeszcze nie dałem rady wytypować.

W każdym bądź razie zakupiłem drożdże Burgund w płynie, zrobiłem jeszcze w piątek MD i dzisiaj od rana nastawiłem na nich winko hibiskusowe (bez pożywki).

Dzięki za rady.
Do zobaczenia na następnych warsztatach!


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino Hibiskusowe
PostNapisane: 4 mar 2013, o 15:09 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Faktycznie to ja prowadziłem pierwszą część o odkwaszaniu, Marek prowadził drugą, Kolman odbierał korkownicę a Damiana i Geronimo (Darka) nie było na spotkaniu.

Zapraszamy Cię na zlot 15 marca. Będziesz mieć okazję poznać innych kolegów i popróbować różnych win.

Natomiast do wina hibiscusowego dodaj stosowną ilość pożywki. Wówczas fermentacja przebiegnie szybko i wino będzie mieć czystsze nuty. Możesz przeczytać TUTAJ uwagi Maćka. Jego wino udało się nadzwyczaj. Nie musisz jednak ani tak dawkować pożywki ani cukru.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.031s | 14 Queries | GZIP : Off ]