Łódzki Klub Winiarzy http://klubwiniarzy.pl/forum/ |
|
Wino z mniszka lekarskiego. http://klubwiniarzy.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=544 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | Marek [ 29 kwi 2014, o 14:25 ] |
Tytuł: | Wino z mniszka lekarskiego. |
Wino z mniszka zrobiłem w zeszłym roku ( 15 maja, w tym roku sezon jest znacznie wcześniej ) według następującej receptury: - 11,2 l kwiatów ( obcinałem nożyczkami, zielone dno koszyczka kwiatowego zostawało na łodydze) umieściłem w dużym garnku i zalałem 9 l wrzątku. Po 24 godz. odcisnąłem 8,3 l i dodałem: - 2l soku pomarańczowego Riviva (cukier 90 g/l) - 1 l soku owocowego o wdzięcznej nazwie ,,12 witamin" ( cukier 89 g/l) - 2 kg cukru - drożdże Po dwóch tyg. fermentacji dodałem 0,6 kg cukru Po pewnym czasie zmierzyłem kwasowość: wynik 4,8 g/l jako kwas cytrynowy był całkowicie satysfakcjonujący Pod koniec września dodałem 0,15 kg cukru, pektopol a pod koniec grudnia ( pierwszy obciąg, wyszło ok. 11 l) siarkę Obecnie jest to półwytrawne wino o mocy ok. 13 %, bardzo smakowite, o zniewalającym bukiecie kwiatowym z silnym akcentem miodowym. Inspirację zawdzięczam Nabiz - podziękowania |
Autor: | kolman [ 1 maja 2014, o 09:46 ] |
Tytuł: | Re: Wino z mniszka lekarskiego. |
Też preferuję użycie całych kwiatostanów zamiast żmudnego skubania płatków. W Twoim przepisie widzę dużo kwiatów i krótkie zaparzanie. Ja będę nastawiał dokładnie odwrotnie: 6 l mniszka i 3 dni zaparzania i maceracji (na 10 l wina). Tak czy inaczej, w tym roku pogoda sprzyja nastawianiu wina mniszkowego. |
Autor: | Marek [ 5 maja 2014, o 14:41 ] |
Tytuł: | Re: Wino z mniszka lekarskiego. |
Polecam ponowne zaparzenie wytłoków kwiatowych niewielką ilością wody - wychodzi z nich jeszcze sporo dobrego ( trzecie parzenie jest już mało efektywne) To, co u mnie ląduje w wiadrze podczas zbierania to nie są pojedyncze kwiatostany, ale płatki z kwiatostanów (rozsypują się). |
Autor: | kolo84 [ 28 kwi 2017, o 15:19 ] |
Tytuł: | Re: Wino z mniszka lekarskiego. |
Odświeżam temat Dziś wykonałam mały nastaw z mniszka. Przepis hmmm trochę poczytałem i stworzyłem sam nowy he he może oryginał. Wiec tak 3 litry płatków z dodatkiem startej skórki z 2 pomarańczy zalanych wrzątkiem 1,75l na dobę dodałem jeszcze sok z pomarańczy. Wszystko odcisnąłem kolejnego dnia. Płatki zalałem ponownie na godzinę wrzątkiem 1,2l. Po wlaniu pierwszego wywaru dodałem sok z kolejnej pomarańczy, gdy 2 wywar wystygł dodałem 3g pożywki i do balonu wstrząsem i dodałem drożdże tokaj płynne wcześniej rozrobione z instrukcji. Poziom cukru wyszedł 17 blg. Teraz czekam co dalej za kilka dni dodam jeszcze 0,5 kg cukru. |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)] |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |