Slowfoodowe Laboratoria Smaku na NATURA FOOD 2012. Temat: Wódka i zakąska. Prowadzący: Zbyszek Kmieć, Gieno Mientkiewicz. Uczestnicy : 12 osób (w tym 5 mężczyzn !).
Degustowaliśmy 5 gatunków wódki: 1. Młody ziemniak 2010. Polmos Siedlce, gorzelnia Krzesk, 20 km. na wschód od Siedlec. Pierwsza polska wódka rocznikowa, produkcja rzędu kilkudziesięciu tys. litrów rocznie, leżakuje rok. Zrobiona jest z młodych ziemniaków odmiany Dukat. Smak bardzo oryginalny, charakterystyczny, przyjemność picia 4,5/5. 2. Chopin żytni. Polmos Siedlce. Smak gładki, lekko zaostrzony surowcem. Przyjemność picia 4/5. 3. Chopin pszeniczny. Polmos Siedlce. Smak miękki z lekkim rysem surowca. Przyjemność picia 4/5. 4. Chopin ziemniaczany. Polmos Siedlce. Smak przyjemny, trochę mało charakterystyczny. Przyjemność picia 4/5. 5. White Dog. Producent: Kozuba i Synowie. Destylat ze słodu jęczmiennego, niestarzony, czyli surowiec wyjściowy do produkcji whisky single malt. Smak ostry, nieprzyjemny, dominujące akcenty przed- i pogonów. Jak dla mnie jest to produkt wybitnie amatorski. Przyjemność picia 1,5/5.
Do wódek prowadzący podawali zakąski gotowe bądź przygotowane na miejscu (G. Mientkiewicz).Były to: - chleb w różnych gatunkach - słonina - gęsi pipek - wątróbka dorszowa - śledź - minogi smażone w lekkiej zalewie octowej - ozór wołowy wędzony - tatar z troci surowej z rukolą - grzyby marynowane - węgorz wędzony
Spotkanie upłynęło w miłej, przyjaznej atmosferze. Rozmawialiśmy o alkoholach, zakąskach i kulturze stołu.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
|