Witam! Jakiś czas temu nastawiłem dwa trójniaki z DR (suszonej i mrożonej) po 7.5l. Po 6 tygodniach owoce oddzieliłem, i z braku wolnych balonów zamroziłem. Niedawno je odmroziłem, zagotowałem (żeby zabić drożdże Enovini, na których robiłem trójniaki), zalałem wodą, dodałem drożdże Tokay, wszystko fajnie pracuje. Problem tylko taki, że mam balon 15l, z czego 5l zajmuje ta róża.
Trójniaki były robione w proporcjach 2.5kg świeżej DR/10l i 1.25kg suszonej/10l
Skoro pierwszy nastaw na tych owocach w sumie miał 15l, to tu robić 10l? A może dodać 1kg rodzynek, po 4-6tygodniach pracy oddzielić owoce, dodać 5l wody z cukrem i dofermentować? Nie ukrywam, że wolałbym zrobić 15l wina, ponieważ mam dużo balonów 15 i łatwiej byłoby mi to później dojrzewać zalane pod korek. 10l musiałbym w dwóch piątkach przechowywać.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
|