Znalazłem jakiś czas temu informację o szkoleniu pt.
"Mistrz w zawodzie winiarza". Po zapoznaniu się z programem szkolenia, ceną i po korespondencji z PRW, okazało się jednak, że szkolenie przeznaczone jest raczej dla pracowników zakładów winiarskich (lub osób, które taką pracę chciałyby podjąć) i tematycznie (oraz kosztowo) jest dla winiarzy domowych nieatrakcyjne.
PRW wyraziła jednak chęć i gotowość organizacji szkolenia, które odpowiadałoby potrzebom domowych winiarzy. Bo, moim zdaniem, takie potrzeby są. Poza warsztatami w Biowinie, forum i zdobywaniem wiedzy na własną rękę, trudno u nas o rzetelną i współczesną wiedzę o wyrobie wina, choćby w warunkach domowych. Można oczywiście robić wina dalej w oparciu o Cieślaka, albo w ogóle bez żadnych książek, ale czy warto ignorować postęp jaki się dokonuje w winiarstwie, a który zapewne najpierw dociera do dużych zakładów, a potem do winiarzy domowych i często zostaje pominięty, np. z niewiedzy?
W załączniku dodaję program szkolenia zmodyfikowany na razie tylko przeze mnie. Skróciłem czas trwania, tak aby szkolenie zamknęło się w 2 dniach. Oryginalnie szkolenie odbywa się w 2 firmach: Jantoń i Ambra. Jednak wszelkie szczegóły szkolenia dla winiarzy domowych będą dopiero ustalane. Każdy z Was może zgłaszać uwagi, co do programu itp. Nieznany jest też na razie koszt.
Podstawowym pytaniem jest jednak, ile osób byłoby na poważnie zainteresowanych takim szkoleniem.