Trzeci Konkurs Win Domowych Łódź 2011

niedziela, 09 października 2011 09:48 Krzysztof Gawroński
Drukuj

Zapraszamy wszystkich winiarzy do udziału w trzeciej edycji konkursu. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody ufundowane przez firmę Biowin. W każdej kategorii ( patrz regulamin) nagrodą rzeczową wyróżnione  będzie tylko jedno, najlepsze wino. Zwycięzcy otrzymają talony i będą mogli wybrać z asortymentu handlowego sponsora dowolne przedmioty na sumę 700 zł (medal złoty), 500 zł (medal srebrny) lub 400 zł ( medal brązowy). Tak więc łączna pula nagród to maksymalnie 2100 zł. W przypadku uzyskania tej samej ilości punktów przez kilka win, zwycięskie wino wybrane będzie w dogrywce.

 

Regulamin Trzeciego Konkursu Win Domowych  Łódź 2011.

1. Konkurs Win Domowych Łódź 2011 organizuje środowisko winiarzy łódzkich a sponsoruje firma Biowin. Rozpoczęcie ( ok. godz. 10 ) i zakończenie konkursu łącznie z ogłoszeniem wyników odbędzie się 5 listopada (sobota) 2011 roku w siedzibie Biowinu.
Organizatorzy konkursu wyznaczają Pełnomocnika Konkursu odpowiedzialnego za sprawy organizacyjne i prawidłowy, czyli zgodny z regulaminem jego przebieg.

2. Uczestnikiem Konkursu może być każdy pełnoletni winiarz wytwarzający wina amatorsko, nie przeznaczone do sprzedaży. Ilość win wystawianych w konkursie przez jedną osobę jest ograniczona do trzech butelek. Udział w konkursie jest jednocześnie potwierdzeniem autorstwa wina.

3. Uczestnik przystępując do Konkursu akceptuje w całości postanowienia niniejszego regulaminu. 

4. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest dostarczenie wina zabutelkowanego w standardowej zielonej szklanej butelce typu bordeaux o pojemności  0,75 litra .Jedynym dopuszczalnym zamknięciem jest korek . Wina musujące muszą być w butelkach szampańskich zamkniętych odpowiednim  korkiem i zadrutowane. Butelki muszą być pozbawione jakichkolwiek naklejek oraz innych oznaczeń umożliwiających ich identyfikację.

Wyroby konkursowe należy dostarczać osobiście lub przysyłać (koszty ponosi nadawca) na adres :
Biowin ,  93-373 Łódź, ul. Pryncypalna 129/141 z dopiskiem KONKURS w terminie do 3 listopada 2011 r.
Przesyłka powinna być dobrze zabezpieczona przed uszkodzeniem w czasie transportu. 
Do każdej butelki musi być dołączony prawidłowo wypełniony formularz zgłoszeniowy formatu A4 który pobrać można tutaj. Formularz należy owinąć wokół butelki i przymocować gumką-recepturką.

Wszystkie butelki opatrzone zostaną przez organizatorów standardowymi naklejkami z kolejnymi numerami zgłoszeniowymi.

Zostaną one potem zastąpione przez przypadkowe numery konkursowe. Operacji tej dokona dowolna osoba z publiczności w dniu konkursu.
Organizatorzy dołożą wszelkich starań, żeby zachować anonimowość wszystkich win biorących udział w konkursie.

5. Każdy uczestnik musi zaklasyfikować ( i przedstawić tę decyzję w formularzu zgłoszeniowym) swoje wino do jednej z następujących kategorii konkursowych :
I   Wina białe i różowe: wytrawne lub półwytrawne.
II   Wina czerwone: wytrawne lub półwytrawne.
III  Wina półsłodkie lub słodkie.

Niewłaściwa klasyfikacja może być powodem wykluczenia wina z konkursu.

Warunkiem odbycia się konkursu w danej kategorii jest zgłoszenie co najmniej 5 różnych win wystawionych przez co najmniej 3 różnych uczestników.
Organizatorzy konkursu mogą ograniczyć liczbę kategorii konkursowych, łączyć kategorie bądź wyznaczyć dodatkowe podkategorie w zależności od frekwencji.

7. Komisja konkursowa składa się z minimum pięciu osób.  Członkowie komisji konkursowej oceniają wina podwójnie zakodowane

8. Wina biorące udział w konkursie będą punktowane według następujących kryteriów:

WYGLĄD maks. 2 pkt.

klarowność maks. 1 pkt.:

kolor maks. 1 pkt.:

AROMAT maks. 4 pkt.:

RÓWNOWAGA maks. 5 pkt.:

słodycz maks. 1 pkt.:

kwasowość maks. 2 pkt.:

cierpkość/gorzkość ( taniny) maks. 1 pkt.:

alkohol    maks. 1 pkt.:

BUDOWA (STRUKTURA) maks. 1 pkt.:

SMAK maks. 4 pkt.:

FINISZ maks. 1 pkt.

WRAŻENIE OGÓLNE maks. 3 pkt.

 

Wino może zdobyć maksymalnie 20 pkt.

9. Sposób obliczania wyników jest następujący:

a) pełnomocnik lub osoby przez niego wskazane obliczają punktację poszczególnych win na podstawie arkuszy ocen sędziów.

b) dla każdego wina usuwane są dwie oceny skrajne (jedna o największej i jedna o najmniejszej ilości punktów).

c) dla poszczególnych win wyliczane są średnie arytmetyczne ucięte  wyników według opisu z punktu b).  Średnia arytmetyczna ucięta jest  podstawą do przyznawania medali.

10. W zależności od ilości zdobytych punktów przyznaje się następujące medale:

18 - 20 pkt.          medal złoty
16,00 - 17,99 pkt.   medal srebrny
14- 15,99 pkt.        medal brązowy

Honorowy tytuł Winiarza Roku 2011 przysługiwać będzie uczestnikowi konkursu który zdobył największą ilość punktów liczonych sumarycznie według zasady:
medal złoty       3 pkt.
medal srebrny   2 pkt.
medal brązowy 1 pkt.

Nagrodami w poszczególnych kategoriach są dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Zwycięzcy mają prawo posługiwania się odpowiednimi znakami graficznymi (medalami) wyłącznie w odniesieniu do wina identycznego z nagrodzonym.

11. Wina zgłoszone do konkursu przechodzą na własność organizatorów.

12. Wszystkie postanowienia organizatorów są ostateczne.

 

 

Zielone bordówki