Joomla

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Konkurs Win Domowych Łódź 2009

Email Drukuj PDF

Zapraszamy wszystkich winiarzy do udziału w konkursie.

Regulamin Konkursu Win Domowych Łódź 2009.

1. Konkurs Win Domowych Łódź 2009 organizuje środowisko winiarzy łódzkich a sponsoruje firma ,,Biowin". Rozpoczęcie i zakończenie konkursu łącznie z ogłoszeniem wyników odbędzie się 7 listopada 2009 roku w siedzibie ,,Biowinu".
Organizatorzy konkursu wyznaczają Pełnomocnika Konkursu odpowiedzialnego za sprawy organizacyjne i prawidłowy, czyli zgodny z regulaminem jego przebieg.

 

2. Uczestnikiem Konkursu może być każdy pełnoletni winiarz wytwarzający wina amatorsko, nie przeznaczone do sprzedaży. Ilość win wystawianych w konkursie przez jedną osobę nie jest ograniczona. Udział w konkursie jest jednocześnie potwierdzeniem autorstwa wina.

3. Uczestnik przystępując do Konkursu akceptuje w całości postanowienia niniejszego regulaminu. 

4. Warunkiem uczestnictwa w konkursie jest dostarczenie wina zabutelkowanego w standardowej zielonej szklanej butelce typu bordeaux o pojemności  0,75 litra .Jedynym dopuszczalnym zamknięciem jest korek . Wina musujące muszą być w butelkach szampańskich zamkniętych odpowiednim  korkiem i zadrutowane. Butelki muszą być pozbawione jakichkolwiek naklejek oraz innych oznaczeń umożliwiających ich identyfikację.

Wyroby konkursowe należy dostarczać osobiście lub przysyłać (koszty ponosi nadawca) na adres :
,,Biowin" ,  93-373 Łódź, ul. Pryncypalna 129/141 z dopiskiem ,,KONKURS" w terminie do 5 listopada 2009 r.
Przesyłka powinna być dobrze zabezpieczona przed uszkodzeniem w czasie transportu. 
Do każdej butelki musi być dołączony prawidłowo wypełniony formularz zgłoszeniowy formatu A4 który pobrać można tutaj. Formularz należy owinąć wokół butelki i przymocować gumką-recepturką.

Wszystkie butelki opatrzone zostaną przez organizatorów standardowymi naklejkami z kolejnymi numerami konkursowymi.
Organizatorzy dołożą wszelkich starań, żeby zachować anonimowość wszystkich win biorących udział w konkursie.

5. Każdy uczestnik musi zaklasyfikować ( i przedstawić tę decyzję w formularzu zgłoszeniowym) swoje wino do jednej z następujących kategorii konkursowych :
I   Wina owocowe (również kwiatowe i inne) białe i różowe: wytrawne lub półwytrawne.
II   Wina owocowe (również kwiatowe i inne) czerwone: wytrawne lub półwytrawne.
III  Wina owocowe (również kwiatowe i inne): półsłodkie lub słodkie.
IV  Wina gronowe

Niewłaściwa klasyfikacja może być powodem wykluczenia wina z konkursu.

Warunkiem odbycia się konkursu w danej kategorii jest zgłoszenie conajmniej 5 różnych win wystawionych przez conajmniej 3 różnych uczestników.
Organizatorzy konkursu mogą ograniczyć liczbę kategorii konkursowych, łączyć kategorie bądź wyznaczyć dodatkowe podkategorie w zależności od frekwencji.

7. Komisja konkursowa składa się z minimum pięciu osób.  Członkowie komisji konkursowej oceniającej wina w danej kategorii nie mogą być uczestnikami konkursu w tej kategorii.

8. Wina biorące udział w konkursie będą punktowane według następujących kryteriów:


WYGLĄD maks. 2 pkt.

klarowność maks. 1 pkt.:

  • idealnie przezroczyste, z połyskiem 1 pkt.
  • przezroczyste 0,5
  • zamglone,opalizujące, mętne, osad ,bąbelki gazu niewłaściwe dla typu wina 0 pkt

 

kolor maks. 1 pkt.:

  • żywy, właściwy dla typu  1 pkt
  • niemal prawidłowy lub słaby 0,5 pkt
  • brak lub odbarwienie, utleniony, brunatny 0 pkt.


AROMAT maks. 4 pkt.:

  • wyraźny, złożony, elegancki i/lub bliski doskonałego dla typu wina 4 pkt.
  • pociągający i/lub owocowy 3 pkt.
  • czysty, przyjemny i/lub delikatny 2 pkt.
  • prosty, mało rozwinięty, mało uchwytny 1 pkt.
  • brak, nieprzyjemny, chemiczny (siarkowy, octowy, octan etylu itp.) 0 pkt.


RÓWNOWAGA maks. 5 pkt.:

słodycz maks. 1 pkt.:

  • normalna, właściwa dla typu wina 1 pkt.
  • lekki brak w stosunku do kwasowości 0,5 pkt.
  • nadmierna, brak w odniesieniu do typu wina 0 pkt.

kwasowość maks. 2 pkt.:

  • zrównoważona i odpowiednia do typu wina 2 pkt.
  • nieco za duża lub za mała 1 pkt.
  • brak, nieprzyjemnie ostra, wyraźnie nadmierna, posmak octu 0 pkt.

cierpkość/gorzkość ( taniny) maks. 1 pkt.:

  • zrównoważona, normalna, odpowiednia do typu  wina 1 pkt.
  • nieco nadmierna 0,5 pkt.
  • zdecydowanie za duża, nieprzyjemna lub brak 0 pkt.

alkohol    maks. 1 pkt.:

  • poziom odpowiedni do kategorii wina   1 pkt.
  • poziom lekko zaniżony lub zawyżony, ale akceptowalny   0,5 pkt.
  • wyraźnie nadmierny lub słabo wyczuwalny     0 pkt.

BUDOWA (STRUKTURA) maks. 1 pkt.:

  • pełna i/lub odpowiednia do typu wina 1 pkt.
  • nieco zbyt delikatna lub za mocna 0,5 pkt
  • pusta ( mało ekstraktywna) lub zbyt potężna 0 pkt.


SMAK maks. 4 pkt.:

  • wspaniały, złożony, dojrzały 4 pkt.
  • bardzo dobry, wielopłaszczyznowy 3 pkt.
  • dobry, czysty, dość prosty 2 pkt.
  • poprawny ale z wieloma niedociągnięciami 1 pkt.
  • pusty, wadliwy lub chemiczny 0 pkt.


FINISZ maks. 1 pkt.

  • długi   1 pkt.
  • zanikający w umiarkowanym tempie 0,5 pkt.
  • brak lub zanikający szybko 0 pkt.


WRAŻENIE OGÓLNE maks. 3 pkt.

  • wino wyjątkowo dobre lub wybitne, eleganckie 3 pkt.
  • wino dobre, umiejętnie zrobione, z charakterem 2 pkt.
  • wino przeciętne, bez szczególnie dokuczliwych błędów 1 pkt.
  • wino wadliwe, niepijalne 0 pkt.

Wino może zdobyć maksymalnie 20 pkt.

9. Sposób obliczania wyników jest następujący:

a) pełnomocnik lub osoby przez niego wskazane obliczają punktację poszczególnych win na podstawie ocen sędziów

b) usuwane są oceny skrajne (największa i najmniejsza ilość punktów) danego wina

c) dla poszczególnych win wyliczane są średnie arytmetyczne wyników będące podstawą do przyznawania medali

10. W zależności od ilości zdobytych punktów przyznaje się następujące medale:

18 - 20 pkt.          medal złoty
16,00 - 17,99 pkt.   medal srebrny
14- 15,99 pkt.        medal brązowy

Honorowy tytuł Winiarza Roku 2009 przysługiwać będzie uczestnikowi konkursu który zdobył największą ilość punktów liczonych sumarycznie według zasady:
medal złoty       3 pkt.
medal srebrny   2 pkt.
medal brązowy 1 pkt.

Nagrodami w poszczególnych kategoriach są dyplomy oraz nagrody rzeczowe.
Zwycięzcy mają prawo posługiwania się odpowiednimi znakami graficznymi (medalami) wyłącznie w odniesieniu do wina identycznego z nagrodzonym.

11. Wina zgłoszone do konkursu przechodzą na własność organizatorów.

12. Wszystkie postanowienia organizatorów są ostateczne.

Zielone bordówki