Joomla

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Kronika XXIX zlotu ŁKW

Email Drukuj PDF

Przebogata historia zlotów łódzkiej społeczności winiarzy zbliża się do szczególnego momentu. Oto już tylko kilka miesięcy dzieli nas od jubileuszowego ("perłowego") trzydziestego zlotu! Aby zachować jednak pewien porządek i ciągłość najpierw musiało się odbyć XXIX spotkanie Łódzkiego Klubu Winiarzy.

 

22 czerwca gościł nas Pub Keja (ul. Kopernika 46), który żeglarsko-marynarskim wnętrzem i muzyką wprowadził nas w dobry nastrój, następnie zaserwował bardzo smaczne dania i dbał o nasze zadowolenie fachową i miłą obsługą.

Degustowane przez nas trunki odznaczały się dużą różnorodnością, co więcej pojawiło się kilka win, które są sporządzane w domu raczej rzadko, a mianowicie szampan z dzikiej róży czy też deserowe wino agrestowe.

Słodkimi akcentami były wyborne miody: z dzikiej róży, litewski, czeremszak i rodzyniak. Niektóre z nich mogą pochwalić się medalami ogólnopolskich konkursów, innym taki sukces jest wróżony. Miodom pitnym akompaniował tort śmietankowy na bezie ze świeżymi owocami - dzieło Geronimo, które wszystkich zachwyciło.

Udanie zaprezentowały się wina wytrawne i półwytrawne, jak również piwa i orzeźwiający cydr.

Przy lampkach doskonałych win i miodów nie zabrakło fachowych rozmów, żartów i zwyczajnych pogawędek na każdy temat. Po raz kolejny można było wzbogacić swoją wiedzę i doświadczenia, próbując tego, co przynieśli koledzy i koleżanki, wychodząc dzięki temu poza krąg ograniczony najczęściej do winiarza i jego najbliższej rodziny. Pozwala to na ciągłą naukę winiarskiego rzemiosła i podnoszenie poprzeczki swoim wyrobom, tak aby zachwycały one nas na kolejnych zlotach.