Łódzki Klub Winiarzy

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Pomiar wolnego SO2

Email Drukuj PDF

Do przeprowadzenia pomiaru wolnego SO2 w winie potrzebne będą:

  • pipeta   5 ml
  • pipeta 10 ml
  • poj. szklany 250 ml
  • roztwór kwasu siarkowego : 1 cz. kwasu w 3 cz. wody
  • 1 % roztwór skrobi
  • 0,01 N roztwór jodyny
  • woda  destylowana

Roztwór wskaźnikowy skrobi otrzymuje się przez  wymieszanie połowy łyżeczki skrobi kukurydzianej (ziemniaczanej)  w ok. 200ml wody i gotowanie mieszaniny  kilka minut. Roztwór jest gotowy do użycia po ostudzeniu. Świeży roztwór powinien być przygotowywany co tydzień.

Roztwór jodyny o stężeniu 0,01 N jest słaby i jako taki nie jest stabilny. Przechowywany musi być w szczelnie zamkniętej butelce z ciemnego szkła. Nawet wówczas stężenie ( normalność) roztworu może się zmieniać powoli.

Procedura pomiaru wolnego SO2 w soku lub winie:

  • pobrać 10 ml próbkę wina i umieścić ją w szklanym pojemniku
  • dodać ok. 5 ml rozcieńczonego kwasu siarkowego do próbki wina
  • dodać 2 lub 3 ml roztworu skrobi do próbki
  • natychmiast napełnić pipetę 5 ml roztworem jodyny i miareczkować próbkę wina do osiągnięcia czerwonego koloru. Kolor zblednie w ciągu kilku sekund, ale nie dodawać więcej jodyny.
  • zanotować ilość dodanej jodyny
  • przemyć pojemnik i pipety kilka razy i odłożyć do wysuszenia

Metoda jodowa daje dość dokładne wyniki przy badaniu win białych i różowych. Trochę inaczej jest w przypadku win czerwonych ponieważ jodyna reaguje również z substancjami fenolowymii. Prowadzi to do zawyżenia wyników badań nawet o 20 %. Poza tym istnieje tu trudność w ocenie punktu końcowego miareczkowania z uwagi na ciemną barwę wina.

Zwrócić należy wówczas uwagę na lekkie zciemnienie koloru wina. Pomocne jest również rozcieńczenie czerwonego wina woda w ilości nawet do 150 ml. W każdym bądź razie pomiar wolnego SO2 w winach czerwonych wymaga pewnego doświadczenia.

Obliczenia prowadzi się korzystając ze wzoru:

                      SO2 (mg/l)= 3200 X objętość jodyny ( ml) X normalność jodyny

Przykłady:

  • Słaby czerwony kolor powstał, gdy 2,2 ml jodyny o stężeniu 0,01 N zostało dodane do 10 ml białego wina. 

           SO2 = 3200 X 2,2 X 0,01 = 70,4 ( mg/ l )

  • Ciemne czerwone wino zostało rozcieńczone w 100 ml wody destylowanej. Po dodaniu 1,2 ml roztworu jodyny 0,01 N  do próbki wina jego kolor lekko zciemniał
            SO2 = 3200 x 1,2 X 0,01 = 38,4 ( mg/l )                   

 

W artykule wykorzystano informacje zawarte w ,,The Home Winemakers Manual" Luma Eisenmana.

 pomiar SO2