Łódzki Klub Winiarzy

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Wino z czeremchy - techniczne

Email Drukuj PDF

Wielu winiarzy domowych ma problem z winami czerwonymi. Są zbyt mało ekstraktywne i mało aromatyczne. Można temu zaradzić sporządzając "techniczne" wino z czeremchy. Określenie techniczne należy rozumieć w ten sposób, że nie jest ono  zbyt smaczne w bezpośrednim spożyciu natomiast znacząco podnosi smak i aromat innych win kiedy zastosujemy je do kupażu. Już nawet niewielki dodatek tego wina, rzędu 0,5% całości nastawu, sprawia ze wino bazowe staje się zupełnie inne. Standardowy dodatek wina z czeremchy mieści się w granicach 2,5% - 5%. Duży dodatek to 10% całości nastawu. Przekroczenie tej wartości może spowodować, że wino bazowe zostanie zdominowane przez wino z czeremchy.

Czeremcha amerykańska jest pospolitym krzewem lub niskim drzewem i bez problemu można zbierać jej owoce na terenie całego kraju, Jagody dojrzewają we wrześniu. W zależności od warunków pogodowych, można je zbierać w pierwszej lub drugiej połowie. Powinny być w pełni dojrzałe. Przed przystąpieniem do zbioru, owoce czeremchy, należy wypróbować jak smakują z danego krzewu. Jest bowiem dość duża różnica pomiędzy smakiem jagód z krzewów rosnących blisko siebie. Wybieramy te krzewy, które mają owoce najsłodsze, aromatyczne i mało kwaśne.

Jagody zawierają sporo kwasów a zawartość cukru w soku wynosi około 125 g/l. Przygotowujemy wino nie zakwaszając moszczu. Poniższy przepis podaje składniki na 10l. wina wytrawnego, mocy około 14% i kwasowości około 8 g/l. Duża zawartość tanin i garbników powoduje że wino nie nadaje się do bezpośredniego spożycia.

  • drożdże aktywne Fermicru VR5 (Biowin).
  • pożywka dla drożdży DAP (fosforan dwuamonowy).
  • pektopol.
  • jagody czeremchy amerykańskiej 8 kg.
  • cukier 2,2 kg.

Jagody rozgnieść i umieścić we wiadrze fermentacyjnym. Zalać syropem cukrowym z 0,5 kg cukru o objętości 1,5 l. i dodać właściwą ilość pektopolu. Po pierwszych oznakach fermentacji dodać pożywkę DAP 2g. Fermentować w miazdze krótko 3 - 4 dni. Maksimum (kiedy owoce są bardzo dojrzałe) to około tygodnia.

Owoce odciskamy najlepiej przez worek nylonowy (np. z firmy Biowin) i przelewamy do balonu. Dodajemy syrop cukrowy z 1,7 kg cukru o objętości około 3l. i uzupełniamy nastaw wodą do objętości 12 l. Prowadzimy fermentację przez około 4 - 5 tygodni aż poziom Bx spadnie do około 0 lub mniej. Następnie wino delikatnie zlewamy znad osadów do balonu 10l. pod korek. Czas dojrzewania wina to minimum 2 lata.

Wino techniczne z czeremchy