Łódzki Klub Winiarzy

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Wino z kwiatów czarnego bzu

Email Drukuj PDF

Wino z kwiatów czarnego bzu jest dość łatwo wykonać gdyż nie wymaga wyciskania soku z owoców. Można je przygotować jako wytrawne lub półwytrawne co rzadko się zdarza przy nastawianiu białych win owocowych. Podany przepis podaje proporcje składników na 12 l. nastawu, co po pierwszym zlaniu daje około 10 l. wina po pierwszym zlaniu. Pozwala leżakować wino napełnione w balonie pod korek. Smak wina jest charakterystyczny, niektórzy uważają je za wyborne.

Kwiaty należy zbierać na przełomie maja i czerwca kiedy są w pełni rozwinięte ale płatki nie mogą nosić śladów brązowienia. Ścinać je należy w dzień pogodny, przed południem gdyż wtedy sa najbardziej aromatyczne. Należy zbierane baldachy układać luźno i ostroznie w koszyku/wiaderku tak aby zbytnio nie otrząsać pyłku z kwiatów. Do nastawu używa się samych kwiatków zebranych z baldachów. Mozna to zrobić za pomocą grzebienia.

Wino mocy około 13,5% półwytrawne. Wymagane składniki na nastaw 12 l. który pozwala uzyskać 10 l. wina po pierwszym zlaniu:

  • kwiaty czarnego bzu 0,9 l. dość luźno ułożone.
  • drożdże aktywne Riesling lub Fermivin
  • pożywka DAP (fosforan dwuamonowy) 7,4 g.
  • pożywka Kombi (Biowin) 12 g.
  • rodzynki białe rozdrobnione 0,8 kg.
  • sok pomarańczowy z kartonika 3 l.
  • herbata czarna 10 g.
  • cukier 2,7 kg.
  • dwie lub trzy cytryny (zależnie od wielkości).

Przygotowujemy drożdże aktywne o małej odporności na poziom alkoholu (najlepiej Rriesling lub Fermivin) w postaci matki drożdżowej na soku pomarańczowym z kartonika (1 l.). Po uwodnieniu, drożdże dodajemy do soku pomarańczowego. Po pierwszych oznakach fermentacji dajemy szczyptę pożywki DAP aby zasilić w azot komórki drożdży. Kiedy MD dobrze się rozmnoży (po około 24 h.) przystępujemy do przygotowania nastawu.

Za pomocą nożyka do obierania ziemniaków, zdejmujemy cieniutką warstwę skórki z 2-ch cytryn  (bez albedo). Cytryny następnie obieramy i kroimy w plasterki. Rozdrobnione rodzynki zalewamy przygotowaną MD i dodajemy kwiaty czarnego bzu, pokrojone cytryny, skórki z cytryn  i pozostały sok pomarańczowy. Fermentację miazgi prowadzimy przez 3 - 5 dni. Kiedy drożdże przerobią cukier znajdujący się w miazdze (cukier w rodzynkach i cukier w soku pomarańczowym), miazgę odciskamy. Przygotowujemy syrop cukrowy z 2 kg. cukru w 1 l. wody i napar z mocnej czarnej herbaty. Wszystkie składniki wlewamy do balonu: moszcz z rodzynek i soku pomarańczowego, napar z herbaty, syrop cukrowy, pożywkę DAP 5 g., pożywkę Kombi 6 g.  i uzupełniamy wodą do 11 l. Całość dobrze mieszamy.

Kiedy poziom cukru spadnie o 8 Bx. dodajemy drugą porcję pożywek: DAP 2,4 g. oraz Kombi 6 g. Następnie przygotowujemy syrop cukrowy z 0,7 kg. cukru w 0,5 l. wody i dodajemy do nastawu. Fermentacja powinna trwać dalej, około 3-ch tygodni. Wino zlewamy kiedy poziom cukru spadnie do 0 Bx. lub mniej.

Wino zlewamy po ustaniu fermentacji do balonu 10 l. pod korek. Podczas zlewania wino powinno zostać zasiarkowane i ewentualnie dosłodzone. Aby zabezpieczyć się przed wznowieniem fermentacji wino siarkujemy pirosiarczynem potasu w ilości 2 g./10 l. Dosłodzenie do poziomu wina wytrawnego wykonujemy równocześnie z siarkowaniem. Proponowana dawka to 40 g. cukru/1 l. wina, co daje całkowitą ilość cukru 400 g.

Uwagi.
Przygotowanie MD z drożdży aktywnych nie jest konieczne ale może zabezpieczyć winiarza przed niespodziankami. Skórki z cytryn wnoszą dodatkowe aromaty. Cytryny oprócz kwasku cytrynowego wnoszą niezbędną goryczkę. Rodzynki zawierają sporo pożywki potrzebnej drożdżom i do fermentacji miazgi dodatkowej pożywki nie dodajemy. Ponieważ wino kwiatowe zawiera mało przyswajalnego azotu oraz mikroelementów, pożywki stosujemy w ilościach jak do nastawu miodu.

Kieliszek wina białego