Drożdże Aktywne z BIOWIN'u

środa, 19 sierpnia 2009 07:18 Krzysztof Gawroński
Drukuj

Drożdże aktywne - nowa forma sprzedaży szlachetnych drożdży winnych. Są to komórki wyselekcjonowanych szczepów drożdży, suszone rozpyłowo. Sprzedawane są w hermetycznych opakowaniach zabezpieczających je przed dostępem wilgoci. Bardzo łatwe w przygotowaniu  tzw. uwodnieniu. Po otwarciu opakowania, suche drożdże dodajemy do wody o temperaturze 35 st.C. Po około 20 minutach można je dodać do nastawu. Należy zadbać aby różnica temperatur pomiędzy nastawem a  dodawanymi drożdżami nie przekroczyła 10 st. C.

Firma BIOWIN posiada w swojej ofercie drożdże aktywne firmy DSM. Sprzedawane są pod nazwami handlowymi:

Drożdże sprzedawane są w opakowaniach po 7g wystarczających na 10 - 35 l. Rehydratyzacja odbywa się w wodzie o temp. 35 st. C, bez dodatku cukru. W sprzyjających warunkach, jak każde drożdże, wykazują możliwość odfermentowania do wyższych wartości niż nominalne o około 1% alkoholu.

 

Drożdże aktywne z Biowin'u