Joomla

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Winiarstwo

Dwutlenek siarki w winie

Email Drukuj PDF

Celem artykułu jest rozszerzenie i systematyzacja wiedzy o dwutlenku siarki i jego roli w winiarstwie, również domowym. Nie wymyślono bowiem do tej pory skuteczniejszego środka, zabezpieczającego wino przed niechcianymi drożdżami, bakteriami, enzymami i tlenem. Dwutlenek siarki (SO2) jest sprzymierzeńcem winiarzy, ale musi być stosowany zgodnie z pewnymi regułami, aby był bezpieczny. Wyprodukowanie wina całkowicie bez dodatku SO2 jest możliwe ale wbrew pozorom nie jest wyjściem łatwiejszym. Aby ułatwić sobie proces winifikacji, skorzystajmy z dwutlenku siarki.

Więcej…
 

Wino bananowe w trzech odsłonach

Email Drukuj PDF

Banany to wspaniałe owoce na wino domowe, nie tylko w porze zimowej. Da się z nich zrobić nie tylko egzotyczne wino bananowe, ale również poprawić budowę i smak innych win. Kontynuując tematykę stylów win, poniżej znajdują się trzy przykłady dobrych i różnych win bananowych, co pokazuje że z jednego surowca może powstać wiele ciekawych alkoholi. To, który ze stylów przypadnie do gustu zależy wyłącznie od samego winiarza. Wskazówki podane niżej pomogą w zrozumieniu pewnych zabiegów, jakim podlega wino i doprowadzą do otrzymania zaplanowanego trunku w jednym z trzech charakterystycznych i odmiennych stylów.

Więcej…
 

Trzy style wina aroniowego

Email Drukuj PDF

Po teorii, wyłożonej w artykule Inne podejście do domowych win owocowych: pojęcie stylu, pora zaprezentować praktyczne jej zastosowanie. Surowcem, który doskonale się ku temu nadaje jest aronia. Ten nie przez wszystkich lubiany za swoją cierpkość owoc daje znakomite i różniące się od siebie wina, w zależności od upodobań winiarza i zastosowanej techniki.

Więcej…
 

Warianty doświadczenia: stosowane gatunki drożdży i pożywki

Email Drukuj PDF

Celem niniejszego doświadczenia było sprawdzenie wpływu rodzaju drożdży winiarskich oraz pożywek na proces fermentacji i właściwości otrzymanych win.

Opisane poniżej doświadczenie zostało przeprowadzone na takich kombinacjach drożdży i pożywek:

1.    Tokay + Uniwersalne + (NH4)2HPO4
2.    Enovini + (NH4)2HPO4
3.    Fermivin PDM + (NH4)2HPO4
4.    Enovini + (NH4)2HPO4 + Kombi
5.    Enovini + Pożywka z witaminą B
6.    Enovini + (NH4)2HPO4 + ekstrakt słodowy

Więcej…
 

Korki i zamknięcia

Email Drukuj PDF

Nowe poszukiwania prowadzone na Uniwersytecie Bordeaux potwierdzają, to w co producenci wina od dawna wierzyli: korki umożliwiają przepuszczenie niewielkiej ilości tlenu do wnętrza butelki z winem. Ponieważ korki powodują powolne przepuszczanie bardzo małych ilości tlenu do wina po jego zabutelkowaniu, ta właściwość pomaga winu rozwinąć się i prawidłowo dojrzeć. W przeszłości, badacze nie posiadali odpowiednich metod do pomiaru ilości tlenu, dostającego się do wina po jego zabutelkowaniu lub dla porównania rożnych typów zamknięć do butelek. Przy wsparciu ze strony grupy Amorim, znanego producentów "korków" z naturalnego korka, badacze na Uniwersytecie Bordeaux rozwinęli niedestrukcyjną metodę pomiaru przedostającego się do wina tlenu (prowadzący badania Pablo Lopes dołączył do grupy badawczej Amorim w marcu 2006). Zespół badawczy z Bordeaux opublikował wyniki trzyletnich badań, porównując współczynnik transmisji tlenu (OTRs - Oxygen Transmission Rates) zamknięć korkowych z korkami syntetycznymi i nakrętkami. Podsumowanie pojawiło się w wydaniu lipcowo-sierpniowym z 2007 Practical Winery & Vineyard (PWV).

Więcej…
 


Strona 2 z 5