Wino miętowe-"Herbapol" 15.01.2008
*10 saszetek mięty z Herbapolu
*kwasek cytrynowy ok 8 g
*3g drożdży Fermivin
*1 kg cukru
*napar z 4 łyżeczek zielonej herbaty ok 0,5 l.
*2 g pożywki Activit
W 3,5 litra wrzątku parzymy miętę.(ja parzyłem coś koło 6 godzin!

)
Do gotowego wywaru dodajemy normalny syrop cukrowy,pożywkę,kwasek, napar z zielonej herbaty oraz uwodnioną matkę dżdżową i dopełniamy wino do 5 litrów.
19.02.2008
Pierwsze zlanie wina z nad osadu
Wino ma problem z klarowaniem.Smak wina nie powala.
Słaby bukiet wina spowodowany jest zapewne brakiem rodzynek.
Zapach wina bardzo nieprzyjemny,siarkowy,delikatnie miętowy.
Kolor wina słomkowy.
Eksperyment jednym słowem nie udany.
Powtórzę go jednak lecz przepis ulegnie sporej zmianie.
shaman