Moja propozycja na cytrynówkę to:
Ok2,2 l-2,5 l spirytusu.
Sok z 1.5 kg cytr
Skórki z 2 cytryn ( cieniutko obrane bez białej części skórki)
Od 300ml-400 ml. miodu (jaki mamy pod ręką)
Kilka ziaren aromatycznej kawy 10-15 szt.
Do przygotowania tej nalewki potrzebujemy balon ,,dama" 5 l z zakrętką.
Wlewamy spirytus
Następnie wyciskamy sok z cytryn i mieszamy z ciekłym miodem (miód można lekko podgrzać aby był bardziej lejący).Tak przygotowany sok z cytryn wlewamy do spirytusu i uzupełniamy do 5 l. wodą mineralną ,,Żywiec Zdrój Niegazowany,, i wrzucamy ziarna kawy.
Odstawiamy na 3 godziny aby odgazowało potem zakręcamy i odstawiamy na 30 dni by nalewka uzyskała klarowną barwę i uzyskała zacny do kubków smakowych aromat.
Po uzyskaniu klarowność nalewki rozlewamy do butelek. Nalewka jest dobra do konsumpcji i czym starsza tym lepsza. Życzę smaczneg

Pozdrawiam Krambroz
