Ostatnia wizyta: Teraz jest 24 wrz 2018, o 21:50


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Chlebowa pasja
PostNapisane: 20 kwi 2014, o 22:05 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 961
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Witajcie,
ostatnimi czasy przestawiłem się z pieczenia chleba w automacie (drożdżowy), na chleb na zakwasie robiony własnymi ręcyma, jak wyszło zobaczcie na fotkach.
Jeśli będziecie zainteresowani mogę podać przepisy. ;)


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Clebowa pasja
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 01:38 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 831
Oj ,oj ,oj Damian - fajne -zwłaszcza ten na trzecim zdjęciu prezentuje się odlotowo.
Oczywiście jestem zainteresowany.Podaj przepisy jakbyś mógł ;)
gratuluję i pozdrawiam


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Clebowa pasja
PostNapisane: 21 kwi 2014, o 20:51 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 961
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Chleb codzienny
Ten chleb jest dobry na początek pieczenia na zakwasie. Stosunek zaczynu do reszty dodanej maki w tym chlebie jest 50:50. Przy takiej ilości nawet całkiem młody zakwas się sprawdzi. Łatwy do wykonania, mający zalety obydwu gatunków tzn. żytniego i pszennego: prosty do wyrabiania i przy odrobinie wprawy zachowujący nawet dobrze formę bochenka bez dodatkowego wspomagania.

Składniki:
Zaczyn:
150g mąki żytniej typ 720
150g wody
100g zakwasu aktywnego
całość przygotować 12-16 godzin przed rozrabianiem ciasta.

Ciasto:
400 g zaczynu (przygotowanego jw)
100 g mąki żytniej chlebowej (np. typ 720)
300 g mąki pszennej (np. typ 550)
ok. 150 ml letniej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru lub miodu (opcjonalnie)
20 ml oleju (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Składniki wymieszać w misce, wyrabiać ok. 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Odstawić na 20 min i jeszcze raz 5 min wyrabiać.

Ułożyć w formie, bądź uformować bochenek, przełożyć do dobrze wysypanej mąką miski lub koszyka.

Pozostawić do wyrośnięcia - do podwojenia objętości.

Przełożyć na blachę i wsunąć do piekarnika nagrzanego do 230°C (program góra i dół).
Piec 10-15 minut, następnie obniżyć temperaturą do 200°C i piec jeszcze ok. 20 minut do zbrązowienia skórki.
UWAGA
Chleb musi być całkowicie wyrośnięty zanim włożymy go do piekarnika. Nie należy liczyć, że wyrośnie w piecu. Im niższa temperatura w jakiej wyrasta chleb, tym dłużej to trwa.

przepis na podstawie strony chleb.info.pl


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebowa pasja
PostNapisane: 4 lis 2014, o 14:27 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 10 wrz 2013, o 13:11
Posty: 13
Damian a gdzie kupujesz mąkę na chleb ? Podzieliłbyś się zakwasem jak coś :) ?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebowa pasja
PostNapisane: 4 lis 2014, o 23:32 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 961
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Mąkę zamawiam w Młyn gospodarczy w Nowotańcu poprzez "alledrogo" 5kg kosztuje 8zł, jakość wg mojej znajomości b.dobra.
Zakwasem z miłą chęcią się podzielę.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebowa pasja
PostNapisane: 5 lis 2014, o 13:44 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 10 wrz 2013, o 13:11
Posty: 13
Ok, Dzięki za info :)

Jak się trochę ogarnę z robotą to się odezwę po zakwas. Dzięki.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebowa pasja
PostNapisane: 24 sty 2015, o 14:02 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 831
Coraz większe wrażenie sprawiają na mnie domowe chleby.
Chleb Damiana na wczorajszym zlocie bardzo mi smakował.
Będę czekał cierpliwie na przepis i niezwłocznie go upiekę :D

pozdrawiam
D.G.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebowa pasja
PostNapisane: 24 sty 2015, o 20:45 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 961
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
A oto przepis na chleb który tak Wam wczoraj smakował.

Chleb razowy mieszany z ziarnami

Namaczanka: przygotować (wymieszać) na 12-24h przed wyrabianiem ciasta
- 200g mąki pszennej razowej (185-2000)
- 1 łyżeczka soli
- 170g mleka/jogurtu/maślanki (ja używam maślanki)

Zaczyn II etapowy:
- I etap 50g aktywnego zakwasu żytniego + 100g mąki żytniej razowej + 100g wody (pozostawić na 8-12h)
- II etap 100g mąki żytniej razowej + 100g wody (pozostawić na 5-6h)

Ciasto chlebowe:
- Namaczanka
- Zaczyn
- 50-60g mąka żytnia chlebowa
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki miodu (opcja)
- 1 łyżka oliwy
- 100g ziarna wg uznania słonecznik/dynia itp. itd.

Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać, konsystencja dając się wymieszać łyżką drewnianą i pozostawić na 1/2-1h. Następnie wymieszać jeszcze raz i przełożyć do wysmarowanych i wysypanych grubą mąką foremek. Czas wyrastania ok 4-5h (do podwojenia objętości).
Pieczenie 10 min w 240st C następnie ok 30-45min w 210st C.

Osobiście używam garnka rzymskiego z Biowinu (obydwie połowy) i wtedy powyższą proporcję należy zrobić x3.
Chleb przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem będzie pięknie błyszczący.
Pamiętajcie garnek wstawiamy do zimnego piekarnika.

_________________
Pozdrawiam serdecznie.
Damian

"...Nikt się od miodu po ziemi nie toczy,
Miód tylko lepszej dodaje miny,
Najeża wąsy, stroi czupryny,
Moc leje w piersi, odwagę w oczy..."
Tomasz Zan


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebowa pasja
PostNapisane: 4 lut 2015, o 15:42 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 10 wrz 2013, o 13:11
Posty: 13
Hmm, Przepis ciekawy ale czy na takim zaczynie bez zakwasu ani drożdży chlebek faktycznie nam urośnie ?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Chlebowa pasja
PostNapisane: 5 lut 2015, o 22:05 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 961
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
wuj_stach napisał(a):
Hmm, Przepis ciekawy ale czy na takim zaczynie bez zakwasu ani drożdży chlebek faktycznie nam urośnie ?

Mea culpa, faktycznie już poprawiłem przepis :shock: :D


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL