W Polsce winogrona dojrzewają tylko przy bardzo korzystnych warunkach, dlatego najlepiej nie fermentować czystego moszczu winogronowego (jak w krajach winiarskich), lecz do soku dodać odpowiednią ilość wody i cukru. Należy zmiażdżyć winogrona, nalać na nie 1/3 przepisanej ilości wrzącej wody, po ochłodzeniu dodać zaczynu drożdżowego, po dniu przecedzić, na miazgę nalać 1/3 przepisanej letniej wody, po dniu odcedzić, uzyskany roztwór dolać do pierwszego w baniaku, na pozostałą miazgę dolać ostatnią część przepisanej letniej wody, po dniu scedzić, miazgę wygnieść, w uzyskanym roztworze na gorąco rozpuścić przepisany cukier i po ochłodzeniu dolać do baniaka, dodać pożywki i fermentować. Przykłady na 10l wina: wino 9% wino 11% - 12% wino 17% 5kg winogron 5,5kg winogron 6kg winogron 1,2kg cukru 1,5kg cukru 2,6kg cukru 6,5l wody 5,5l wody 5l wody 3g pożywki 3g pożywki 3g pożywki
Winogrona czerwone tylko wtedy nadadzą winu kolor, gdy miazgę przefermentujemy przez co najmniej kilka (do 10) dni.
|