Ostatnia wizyta: Teraz jest 17 cze 2024, o 06:19


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wino z labruski
PostNapisane: 11 paź 2010, o 19:53 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Witam,
Swoją przygodę z winem, zacząłem niedawno w zeszłym roku od pytania co zrobić z tym winogronem co wisi na krzaku?
W zeszłym roku nie wyszedł - wybrażenie o robieniu wina przerosło mnie .
W tym roku przygotowałem sie lepiej, troche literatury, pytań no i to forum.

Ale popełniłem błąd polegający na tym, że zbierałem z krzaka to co wisiało i jak popadło. A powiniem tylko te grona, które były w miarę słodkie (metoda paszczękowa). I podobnie z wyciskaniem soku, ale to już konsekwencja pierwszego błędu - to co sie dało wyjąć z kosza słodkie to sie dało.

Założenia były takie: wino o mocy ok 13-15%, kwasowość ok 8-9 g/l.
Wyszło ok. 12 l soku.
Kwasowość poza skalą (kwasomierz z BIOWINU). Chyba że jestem daltonistą. A tak na marginesie miałby ktoś zdjęcia z mierzenia kwasowości?
Wobec tego padło drugie założenie o określonej kwasowości.
BLG na poziomie 15 stopni.
Mając te dane, poszedłem na żywioł.
3,5 kg cukru i przygotowany z niego syrop cukrowy w proporcjach 420 ml wody i 1 kg curku. Co dawało ok 1100 ml syropu cukrowego. Pierwsza porcja poszła z 2 kg curku drożdże FEMRMICRU VR5 (7g) + 3,5 g pożywki kombi. BLG wyszedł na poziomie 23 st.
Po 5 dniach burzliwej fermentacji, poszła druga część syropu z 1,5 kg cukru + 3,5 g pożywki.
Zmierzyłem kwasowość, ale nie udało mi się. BLG wyszeł na poziomie 4 stopni. Po dodaniu syropu zrobiło sie 12 stopni.
Po 9 dniach od początku a po 4 dniach od dodania drugiej części akcja fermentacyjna zmalała.

Moje pytanie do Was - Czy teraz dodawać jeszcze drożdży, czy poczekać aż zaniknie całkowicie fermentacja?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 11 paź 2010, o 23:06 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
A po co chcesz jeszcze drożdże dodawać? A tym bardziej jak się zakończy fermentacja?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 12 paź 2010, o 07:49 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Żeby drożdże przerobiły cały cukier. Nie wiem czy nie za mało drożdży. Czy powinienem dodać wraz z drugą porcją? :(


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 12 paź 2010, o 08:13 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Drożdże się namnażają! Poza tym jak fermentacja ustaje tzn, że cukru już tam nie ma...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 12 paź 2010, o 09:25 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Paweł
Kwasowość mierzy się w/g instrukcji ale z małą poprawką. Zakrapla się odczynnik, miesza i znów zakrapla i miesza do pierwszej trwałej zmiany koloru. Jak po zamieszaniu kolor nie zmienia się to znaczy ze punkt miareczkowania jest w okolicy. Kolor nie zmienia się na jakiś określony (jak to opisano w instrukcji), bo kolor badanego roztworu zależy on od koloru miareczkowanego soku.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 12 paź 2010, o 17:55 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Dzięki Krzysztof
A ja bym lał i lał i czekał niebieskawego koloru.....
Dzięki.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 12 paź 2010, o 23:30 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Ale czasami trzeba lać i lać...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 29 paź 2010, o 22:16 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Witam.
Dzisiaj tj 29.10.10 dokonałem pierwszego obciągu.
Blg wyszedł na poziomie 6 st.
Po przelaniu do balonu, fermentacja nadal postępuje, bardzo powoli ale postępuje. W zapachu czuć jeszcze drożdże.
Moje pytania do Was.
1. Mniej więcej jak obliczyć moc wina?
2. Młode wino nie jest klarowne, poczekać do końca fermentacji i wtedy coś zadziałać?
3. Jaki okres czasu jeszcze po pierszym obciągu trzymać w balonie wino?

Pozdrawiam
Paweł


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 30 paź 2010, o 23:19 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
1. Ze wzoru na podstawie pomiarów blg
2. Poczekać do końca fermentacji, a później aż się sklaruje samo
3. Do zabutelkowania (butelkujesz jak jest po pierwsze - klarowne i stabilne, po drugie - patrz po pierwsze)

Generalnie licz się z tym, że balon zwolnisz za 1,5 - 2 lata...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Wino z labruski
PostNapisane: 2 gru 2010, o 21:27 
Pierwsze kroki
Pierwsze kroki

Dołączył(a): 5 paź 2010, o 18:06
Posty: 13
Lokalizacja: Bełchatów
Witam,
Dzisiaj (02.12.10) zaglądając do balona, gdzie dojrzewa wino, zauważyłem na powierzchni nalot. Wygląda to tak jak benzyna na wodzie, z tą różnicą że ten nalot na winie nie jest kolorowy. Może ktoś wie co się dzieje???


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.028s | 18 Queries | GZIP : Off ]