Jako że o aronii ostatnio było sporo, to dorzucę sprawdzony przepis na syrop aroniowy z rumem. Idealny do herbaty czy też do picia po rozcieńczeniu wodą.
2kg aronii, 2 cukry wanilinowe (lub laska wanilii), ok. 1kg cukru, cytryna, cynamon 2 goździki 100ml rumu
Aronię włożyć do naczynia żaroodpornego bądź garnka żeliwnego (z pokrywką). Posypać cynamonem, ułożyć cytryny w plastrach (mogą być nieobrane) i zasypać cukrem. Wstawić do piekarnika na 180 st. na dobre 30 min. (nieraz dłużej). Wyjąć kiedy cukier się rozpuści. Dodać rum i przełożyć gorący syrop (można razem z aronią) do słoików. Voila!
Smakuje, rozgrzewa i pieści zmysły:D
_________________ Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu
Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy
Pozdrawiam Filip
|