Ostatnia wizyta: Teraz jest 5 lip 2025, o 07:42


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Porady praktyków
PostNapisane: 13 gru 2009, o 15:27 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
A ja wrócę jeszcze do proszku do zmywarek. Działa szybko i rewelacyjnie - nawet w zimnej wodzie. przy uporczywych zabrudzeniach warto do balonu dodać ciepłą wodę. Warto spróbować. Nie ma żadnego porównania z płynami do mycia naczyń.

Co do szoków termicznych moja uwaga jest taka. Balony pękają również od zimnej wody. Trzeba uważać zwłaszcza zimą, kiedy z kranu lecąca zimna woda, jest naprawdę zimna.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porady praktyków
PostNapisane: 22 sty 2010, o 12:15 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Długa łyżka do butów ze stali nierdzewnej

Często mamy problem z mieszaniem zawartości fermentatora, np. podczas fermentacji dzikiej róży. Można jako mieszadła używać różnych rozwiązań a nawet kupić dedykowane mieszadło (np. w Biowinie sprzedawane jest np. TAKIE).

Moim zdaniem (używam od kilku lat) świetnie się sprawdza, długa łyżka do butów wykonana ze stali nierdzewnej. Jest wystarczająco długa aby stosować ją w pojemniku 33 l. Ma bardzo dobrą sztywność, co pozwala bez problemu mieszać nawet geste nastawy. Łatwa w utrzymaniu w czystości. Cena zakupu wynosi około 10 zł. Polecam


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porady praktyków
PostNapisane: 23 sty 2010, o 11:34 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 515
Dyfuzor ceramiczny do napowietrzania

W Browamatorze można kupić dyfuzor ceramiczny do napowietrzania ( brzeczki i innych nastawów przed fermentacją, destylatów podczas starzenia itp.)
Cena ok. 15 zł. Kupiłem, bo czarne (z jakiegoś porowatego tworzywa) dyfuzory dostępne w sklepach akwarystycznych miękną w mocniejszych alkoholach i kruszą się. Ten jest ceramiczny i skuteczny- efekt działania po podłączeniu do pompki widoczny jest na zdjęciu. Średnica ok. 14 mm.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porady praktyków
PostNapisane: 23 sty 2010, o 11:49 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 515
Butelka do syropu

Do przechowywania syropu cukrowego ( tzw. "normalnego", czyli 1 litr syropu = 1 kg cukru, przepis u Cieślaka) bardzo wygodna jest butelka/karafka po winie (zakrętka twist).
Dzięki talii i szerokiemu wylewowi jest bardzo "chwytna" i łatwo można dozować ( np. przy dosładzaniu nalewek) nawet niewielkie ilości syropu. Moja butelka ma pojemność 1 litra. Na zdjęciu zawiera ok. 1 l syropu.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porady praktyków
PostNapisane: 23 sty 2010, o 14:16 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Często w takich butelkach są wina mołdawskie. Mam podobną, ale używam jej jako wazonu na kwiaty;)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porady praktyków
PostNapisane: 16 lut 2010, o 14:22 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 515
Mieszadło drewniane.

Łatwo jest zrobić samemu bardzo przydatne mieszadło do nastawów winiarskich i nie tylko ;)
Szczególnie niezastąpione w sytuacjach kiedy łyżka do butów poddaje się :D
Ma głównie sens do mieszania zawartości beczek, bo z pojemnikiem fermentacyjnym to i łyżeczka do herbaty da sobie radę :lol:
Całość z drewna bukowego: uchwyt dł. 100 cm, fi 20 mm, część poprzeczna 18 X 36 X 160 mm.
Przed użyciem i później, dla konserwacji, należy nasączyć gorącym olejem- najlepiej lnianym.
Z utrzymaniem higieny nie mam problemu, a zrobiłem ten gadżet dwa lata temu.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porady praktyków
PostNapisane: 16 lut 2010, o 14:32 
Administrator
Administrator

Dołączył(a): 26 paź 2009, o 15:37
Posty: 515
Końcówki wężyków.

Bardzo wygodne w działaniu (zasysanie boczne) końcówki wężyków do ściągania wina zrobić można z krótkich odcinków rurek instalacyjnych Cu z przylutowanym (lut instalacyjny bezołowiowy) denkiem (blacha Cu) . Otwór boczny rozwiercamy wiertłami o coraz większej średnicy.
Na zdjęciu widoczne są końcówki fi 8 mm (dobra do przelewania wina do butelek i do nalewek) i fi 12 mm.
Używam ich od wielu lat.


Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porady praktyków
PostNapisane: 16 lut 2010, o 15:07 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 16:59
Posty: 894
Marek - super pomysł- bo muszę przyznać że rurka szklana z Biowinu z otworem 5 cm. od końca rurki często mnie wyprowadzała z równowagi ;)
dzięki i pozdrawiam All


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porady praktyków
PostNapisane: 18 lut 2010, o 23:54 
Coś już napisał
Coś już napisał
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 15 lis 2009, o 00:32
Posty: 78
Lokalizacja: Łódź
Strasznie długo trwa zlewanie tą rurką z Biowinu. Ale przecież nam nie powinno się spieszyć. Wszak domeną winiarza jets cierpliwość :lol:
Marku czemu zrobiłeś otwory na samym dole, a nie trochę od dołu? Chodzi mi o to, że otwór wyżej nie zasysa osadu z dna.

_________________
Pozdrawiam Rafał ;)


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Porady praktyków
PostNapisane: 19 lut 2010, o 00:06 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Nie powinno się spieszyć, ale to się raczej tyczy dojrzewania - przy zlewaniu liczy się czas (utlenianie, możliwości zakażenia, itp)

Otwór z boku i tak sprawia, że ciąg jest "nie z dna", a przynajmniej nie całkiem, a jak wetkniesz coś w osad (rurkę z otworem nieco wyżej) to i tak spowodujesz wzburzenie go w pewnym stopniu co zaowocuje zassaniem jego pewnej części...
Tak czy tak trzeba uważać...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.026s | 17 Queries | GZIP : Off ]