Ostatnia wizyta: Teraz jest 6 lip 2025, o 21:58


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 31 lip 2010, o 23:09 
Coś już napisał
Coś już napisał

Dołączył(a): 5 lut 2010, o 11:36
Posty: 62
Lokalizacja: Łódź
kolman napisał(a):
J,,, ma ktoś ciekawy pomysł, co można jeszcze dodać do malinówki?:)

Jałowca, pieprzu, ziela angielskiego, wrotyczu.
Tylko jedno na raz , nie wszyztko :)

pozdrawiam
pluton

_________________
Chętnie dowiem się czegoś nowego...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 1 sie 2010, o 10:47 
Początki nałogu
Początki nałogu

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 00:29
Posty: 370
Lokalizacja: Koluszki, Łódź
Te różnice mogą wynikać z różnego poziomu niecukrów w miodzie, bo w sumie to każdy miód masz z innego gatunku miodu (ale aż takie różnice? - widać chodzi też o dodatki użyte do produkcji), a poza tym te różnice gatunkowe miodów (+ dodatki) mogą mieć wpływ na szybkość pracy drożdży...


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 10 sie 2010, o 22:52 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Namówiłem moją połówkę na zrobienie wina, przez nią samą oczywiście, a tylko z niewielką moją pomocą;) Wybór padł na ryżowe;)

A tak z innej beczki. Gdzieś kiedyś trafiłem na info, że ktoś z Łodzi wygrał jakiś konkurs winem gruszkowo-waniliowym. Nie wiem już czy dobrze kojarzę fakty. Chodzi mi takie coś po głowie:)

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 11 sie 2010, o 09:39 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
To chyba był Generał - o ile mnie pamięć nie myli. Wino startowało na konkursie w Warszawie. Jednak ja osobiście nie przepadam za nutami z gruszek szlachetnych (np. klapsy) w winach. O wiele smaczniejsze jest wino z dodatkiem gruszek dzikich tzw. ulęgałek. Dodatkowo mozna wzbogacić smak poprzez dodanie soku z dzikich jabłek.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 11 sie 2010, o 22:09 
Nałogowy bywalec
Nałogowy bywalec

Dołączył(a): 25 paź 2009, o 08:22
Posty: 505
Przepraszam najserdeczniemocniej. Gruszki pochodziły ze stepu obok mojego ranczo i nosiły 100% znamion ulęgałek. Proszę bez imputacji...

EDYT
Dla pełnej klarowności sytuacji zmuszonym dodać, że rodzynki w owym winie nie znalazły swojego miejsca.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 12 sie 2010, o 16:35 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Moja grusza jest już bardzo stara i prawie sucha. W tym roku, w przedśmiertnym spazmie chyba, wydała sporo owoców, które do jedzenia nie za bardzo się nadają, bo są za małe, choć bardzo smaczne. Zawsze się u mnie mówiło, że jest to "gruszka cukrówka" ale jest to tylko potoczne określenie. Jeśli by ktoś potrafił po zdjęciach rozpoznać gatunek to będę wdzięczny:) W sumie na wino i tak to pójdzie, ale chciałbym wiedzieć z czego robię, żeby w razie czego dopełnić nastaw.

Obrazek

Obrazek

I pytanie do Andrzeja: ile lasek wanilii dodawałeś?

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 12 sie 2010, o 16:38 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
kolman napisał(a):
?


Obrazek

Obrazek

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 12 sie 2010, o 16:56 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Chyba to są ulęgałki. Oceniam po wielkości owocu i zdjęciu pokazującym jego przekrój. Jednak nie czekaj aż będą zupełnie miękkie. Do pozyskania soku najlepsze będzie prasa. Sokowirówka zatyka się błyskawicznie.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 13 sie 2010, o 10:15 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 8 lis 2009, o 08:45
Posty: 20
Wygląda to rzeczywiście na cukrówkę.
Może być Cukrówka Ruska (Sacharnaja) i wtedy ma bardzo długie ogonki, dłuższe niż owoc albo Cukrówka Zyfarda (Bera Zyfarda) o zdrobniałych owocach ze względu na stare drzewo.
Pierwsza dojrzewa na przełomie lipca i sierpnia druga pod koniec sierpnia.
Ulęgałka czyli grusza polna bardziej okrągła jest, dojrzewa w porze kopania ziemniaków, koniec września. Charakteryzuje się także tym że miąższ calkowicie zbrązowiały (ulęgnięty)
ma konsystencję gumowatą (nie rozłazi się).

Jacek

Czysty sok z ulęgałki 16 - 18 Blg mierzone refraktometrem w ub roku.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Co tam dziś nabroiliśmy ?
PostNapisane: 13 sie 2010, o 12:53 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Krzysztof, Jacek - dzięki:)

Więc chyba jednak cukrówka Zyfarda, bo ogonków długich nie ma i dojrzewa w sierpniu a nie w lipcu. No nic, zobaczymy co z niej będzie.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 71 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.029s | 17 Queries | GZIP : Off ]