proponuję rozpocząć wątek o doprawianiu gotowych destylatów, wszak nie każdy raczy się tylko czystym smakiem

destylaty z cukrówek, nie z owocówek

szkoda zabijać naturalne aromaty
****MIODOWO CYTRYNOWO MIĘTOWA
na butelkę 0,7l (52%)
2 łyżeczki miodu (miałam wilelokwiatowy)
1 łyżeczka suszonej mięty nana - jak ktoś dysponuje świeżą miętą to lepiej
zest z połówki cytryny
po 3 miesiącach oddzielić śmiutki i gotowe

****A'LA RAKIJA
dobrze sobie wczesniej zasadzić bazylię i pozwolić jej przekwitnąć, tak aby już ukazały się kwiatostany a w nich nasionka, taką bazylię należy ususzyć, łącznie z łodygami i liśćmi
na 5L
5-6 takich kwiatostanów ususzonych, mogą być też łodygi i liście (tak naprawdę trudno mi określić dokładną ilość tej bazylii, bo dodaję ją "na oko" ;/ )
i albo dodać chipsy dębowe, albo jak ktoś ma beczke dębową - 3 miesiące w beczce
ogólnie z bazylią i chipsami musi postać 3 miesiące
A WY?