Ostatnia wizyta: Teraz jest 22 gru 2024, o 03:35


Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Dzika Róża
PostNapisane: 1 lis 2012, o 11:00 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Witam,miłośników wina z DR.
Naczytałem się samych pochwał ,więc zebrałem i nastawiłem w styczniu tego roku według przepisu z pierwszej strony tego tematu.DR była przemarznięta,bardzo miękka,ale nie zepsuta.
Proporcje to:

3340 DR
3740 cukru
10.5 l wody
13g kwasku

Woda i kwasek,cukier wyliczone do ilości DR ze strony głównej.
Wino wyszło mi bardzo kwaśne,myślałem ze przesadziłem z kwaskiem.Zlewałem znad osadu trzy razy,zatrzymało się na 6 blg.
15.09
Blg-6 dalej kwaśne.Klarowne zero osadu,kolor słomkowy.

Dzisiaj po półtorej miesiąca okazuje się że wino z ciemniało i ma posmak karmelu i mniej czuć kwas.W saku czuć słodycz,troszkę goryczki i trochę kwasku.

I tu moje pytanie,czy to normalne że tak z ciemniało i czuć karmelem?

Dzięki z góry za podpowiedzi.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dzika Róża
PostNapisane: 1 lis 2012, o 15:06 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Ciemnienie wina i pojawienie się posmaków karmelu to rezultat dojrzewania i utleniania wina. Do pewnego stopnia jest to pożądane, szczególnie w słodkich winach z DR. Należy jednak uważać, żeby nie przesadzić. Zbyt duże utlenienie sprawi, że wino zbrunatnieje, straci co ciekawsze posmaki i aromaty na rzecz raczej płaskich ich odpowiedników. Zalecałbym zasiarkować wino minimalną dawką piro (0,5 - 1g/10l) i przechowywanie go w balonie napełnionym pod korek - ograniczy to reakcje z powietrzem.

Poza tym wygląda na to, że Twoje wino zwyczajnie dojrzewa i jeżeli nie będzie narażone na zepsucie (np. zbyt duży kontakt z tlenem), to z czasem będzie coraz lepsze.

Owoce DR mają jednak swoją ilość kwasów i czasami pierwszego nastawu nawet nie trzeba dokwaszać. Lepiej zmierzyć kwasomierzem po fermentacji i wtedy ew. dodać.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dzika Róża
PostNapisane: 2 lis 2012, o 09:00 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Dziękuję za odpowiedź.Wino stoi w balonie 10 litrowym i do korka brakuje około pół litra i faktycznie nie było siarkowane.
Myślałem że mocnych,słodkich win nie trzeba siarkować,ale jeżeli trzeba to dzisiaj to zrobię.
Co do za małej ilości wina w balonie,to zawsze dopuszczam CO2,to powinno wypchać powietrze,myślałem że to wystarczy.

To jeszcze jedno pytanie,jak wino jest już od dłuższego czasu sklarowane i Blg nie spada,to czy można zabutelkować i niech dojrzewa w butelkach,czy lepiej w balonie?

Pozdrawiam.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dzika Róża
PostNapisane: 2 lis 2012, o 15:26 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 24 paź 2009, o 15:37
Posty: 1081
Lokalizacja: Łódź-Rzgów
Jeśli wino jest mocne, słodkie i wolna przestrzeń jest dopełniona CO2 to nie trzeba siarkować, ale jeśli ktoś lubi to może ;)

Wino z DR do butelek można bezpiecznie zlewać po ok 2-3 latach.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dzika Róża
PostNapisane: 2 lis 2012, o 23:01 
Moderator
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 13 lis 2009, o 19:39
Posty: 449
Lokalizacja: Śródmieście-Wschód
Jeżeli wino jest mocne i bardzo słodkie to nie ma obaw o jego zepsucie przez drożdże czy bakterie (siarkowanie można pominąć), ale mimo wszystko dalej takie wino jest narażone na utlenienie (siarkować warto).

Nie testowałem dodatku CO2, ale jeśli jest skuteczne, to można ograniczyć lub zrezygnować z siarkowania.

_________________
Blog Wino domowe 2.0, czyli nowoczesna i profesjonalna produkcja alkoholu w domu

Ludzie sukcesu bardziej dbają o "przyjemne wyniki", podczas gdy nieudacznicy o "przyjemne metody". B. Tracy

Pozdrawiam
Filip


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dzika Róża
PostNapisane: 3 lis 2012, o 12:35 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Ja jednak z korzystam z twojej rady i zasiarkuję .
Mam wino z goji które ma bardzo podobny smak i je doleję do pełna.
Nie wiem czy dobrze napełniam CO2,rurką w puszczam nad powierzchnią wina i mato wypchać powietrze,ale czy tak jest to niem do końca,wolę dolać do pełna.
Tylko przeraża mnie czas trzymania w balonie ,tak jak pisze Damian 3 lata to masakra ile trzeba mieć balonów i miejsca do trzymania?


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dzika Róża
PostNapisane: 3 lis 2012, o 13:44 
Administrator
Administrator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 19 paź 2009, o 16:30
Posty: 559
Lokalizacja: Łódź
Ponieważ wino ściemniało - widoczna oznaka utlenianie, zabezpieczenie za pomocą CO2 nie jest skuteczne.

_________________
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

"Exceptio probat regulam" Wyjątek sprawdza regułę


Góra
Offline Zobacz profil  
 
 Tytuł: Re: Dzika Róża
PostNapisane: 12 lis 2012, o 09:43 
Dopiero zaczyna
Dopiero zaczyna

Dołączył(a): 26 paź 2012, o 06:46
Posty: 21
Lokalizacja: Wrocław
Winko zasiarowałem i dolałem do pełna wino z goji.

I już chyba będę siarkował wszystkie wina,bo wczoraj pięknie sklarowany i ze stałym Blg nie spadającym przez 3 miesiące hibiskusie nastąpił wystrzał butelki i musiałem wszystko zlać do balona.

Ale za to piłem sobie wczoraj smaczne winko musujące.


Góra
Offline Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 [czas letni (DST)]


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Theme created StylerBB.net & kodeki
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
[ Time : 0.029s | 17 Queries | GZIP : Off ]