literatura polska:
Adacz B. ,,Wina domowe, nalewki i likiery" , Watra, 1987
Bachman B. itd. ,,Maszyny i urządzenia w przem. spirytusowym i drożdżowym" , Wyd. Przem. Lekkiego i Spoż., 1961
Bandrowski J., Troniewski L.,,Destylacja i rektyfikacja", Pol. Śląska , 1996
Caprari M. ,,Nalewki , likiery i wina domowe" cz. I , KDC
Caprari M. ,,Nalewki , likiery i wina domowe" cz. II , KDC
Carmenere C., Madevon D., Madevon P. ,,Wina" IPS, 1999
Chrząszcz T. ,,Wina i inne napoje owocowe", Księg. Roln. Warszawa, 1927
Chrząszcz T. ,,Gorzelnictwo" , Zryw, 1950
Ciesielski T. ,,Miodosytnictwo" , Gubrynowicz i Syn, 1925
Cieślak J. ,,Domowy wyrób win", Watra
Cieślak J. ,,Od abboccato do żubrówki", WNT, 1992
Cieślak J., Lasik H. ,,Technologia wódek" ,WNT, 1979
Ćwierczakiewiczowa L. ,,Jedyne praktyczne przepisy.." , Gebethner i Wolff, 1885
Dabkiewicz J. ,,Spiżarnia wiejska obywatelska", Druk. Marcinkowskiego, 1838
Daiber C., Hailer M. ,,Nalewki i likiery" , RM, 2006
Gogoliński W. ,, Leksykon alkoholi" , Prószyński i S-ka, 2003
Grochowski W. ,,Jadalne owoce leśne" , PWRiL, 1986
Hawkins K. ,,Wina domowe" , RM, 2004
Irwin J. ,,Domowy wyrób win", Muza, 1995
Jarosz K., Jarociński J. ,,Technologia gorzelnictwa" , Wyd. Przem. Lekkiego i Spoż., 1964
Jarosz K., Jarociński J. ,,Gorzelnictwo i drożdżownictwo" , WSiP , 1994
Kwapisz E. ,,Wyrób wina i piwa domowego" , Biowin
Łebkowski M. ,,Wina i przetwory" , Świat Książki, 2003
Markuza-Bieniecka B. ,,Domowe wina, nalewki, likiery i owoce w alkoholu" , Wyd. Spec. Mag. Rodz., 1986
Mowszowicz J. "Dziko rosnące rosliny użytkowe", WSiP 1990
Myśliwiec R. ,,Wino z własnej winnicy" , PWRiL, 2000
Myśliwiec R. ,,Ogród winoroślowy" , PWRiL
Niklewicz K. ,,Fabrykacya win owocowych i miodów", Gebethner i Wolff, 1898
Nowicki Z. ,,Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" , Galion, BEJ Service, 1997
Perkowicz W. ,,Domowy wyrób win i miodów" , Polskie Wyd. Gosp., 1956
Pijanowski E., Wasilewski Z. ,,Zarys technologii winiarstwa" , PWT, 1950
Pilarek B. ,,Markowe wina owocowe" , Argo-L, 1988
Pilarek B. ,,Wina domowe i potrawy z winem", Prószyński i S-ka, 1997
Priewe J. "Wino" , Świat Książki, 2003
Rogala J. ,,Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków", Baobab, 2004
Seroczyńska M. ,,Soki, wina, nalewki", Wyd. Działkowiec, 2004
Spiss L. ,,Najnowsze sposoby wyrobu win w domu" , Świt, 1949
Steidl R., Renner W. ,,Problemy fermentacji win" , Pro Libris, Winiarz.pl, 2008
Szymanderska H. ,,Krupniki, likiery, nalewki" , Prószyński i S-ka, 2004
Toczyski M. ,,Wino- poradnik sprzedawcy i konsumenta", Wyd. Przem. Lekkiego i Spoż., 1965
Vogel W. ,,Wino z winogron i innych owoców", Multico
Wojtacki M. ,,Produkty pszczele i przetwory miodowe" , PWRiL, 1978
Wzorek W., Pogorzelski E. ,,Technologia winiarstwa owocowego i gronowego" , Sigma NOT, 1998
literatura zagraniczna :
,,Bi-Lexikon, Der Wein" , Bibliographisches Institut, 1990
Faith N., Wisniewski I. ,,Classic vodka", Prion, 1997
George Clayton Cone, "The Basics of Mead Fermentation"
Lisa Van de Water, "Stuck and Sluggish Wine treatment Summary" Gysmer Enterprises, Inc. 2004
Lum Eisenman ,,The Home Winemakers Manual", 1998
Shea A.J. Comfort "Mead Making Instructions"
University of California Agriculture and Natural Resources "Making Table Wine at Home"