Joomla

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Literatura

literatura polska:

Adacz B. ,,Wina domowe, nalewki i likiery" , Watra, 1987 

Bachman B. itd. ,,Maszyny i urządzenia w przem. spirytusowym i drożdżowym" , Wyd. Przem. Lekkiego i Spoż., 1961  

Bandrowski J., Troniewski L.,,Destylacja i rektyfikacja", Pol. Śląska , 1996 

Caprari M. ,,Nalewki , likiery i wina domowe" cz. I , KDC

Caprari M. ,,Nalewki , likiery i wina domowe" cz. II , KDC

Carmenere C., Madevon D., Madevon P. ,,Wina" IPS, 1999 

Chrząszcz T. ,,Wina i inne napoje owocowe", Księg. Roln. Warszawa, 1927

Chrząszcz T. ,,Gorzelnictwo" , Zryw, 1950 

Ciesielski T. ,,Miodosytnictwo" , Gubrynowicz i Syn, 1925

Cieślak J. ,,Domowy wyrób win", Watra 

Cieślak J. ,,Od abboccato do żubrówki", WNT, 1992

Cieślak J., Lasik H. ,,Technologia wódek" ,WNT, 1979 

Ćwierczakiewiczowa L. ,,Jedyne praktyczne przepisy.." , Gebethner i Wolff, 1885

Dabkiewicz J. ,,Spiżarnia wiejska obywatelska", Druk. Marcinkowskiego, 1838 

Daiber C., Hailer M. ,,Nalewki i likiery" , RM, 2006

Gogoliński W. ,, Leksykon alkoholi" , Prószyński i S-ka, 2003 

Grochowski W. ,,Jadalne owoce leśne" , PWRiL, 1986 

Hawkins K. ,,Wina domowe" , RM, 2004 

Irwin J. ,,Domowy wyrób win", Muza, 1995 

Jarosz K., Jarociński J. ,,Technologia gorzelnictwa" ,  Wyd. Przem. Lekkiego i Spoż., 1964

Jarosz K., Jarociński J. ,,Gorzelnictwo i drożdżownictwo" ,  WSiP , 1994 

Kwapisz E. ,,Wyrób wina i piwa domowego" , Biowin 

Łebkowski M. ,,Wina i przetwory" , Świat Książki, 2003

Markuza-Bieniecka B. ,,Domowe wina, nalewki, likiery i owoce w alkoholu" , Wyd. Spec. Mag. Rodz., 1986

Mowszowicz J. "Dziko  rosnące rosliny użytkowe", WSiP 1990

Myśliwiec R. ,,Wino z własnej winnicy" , PWRiL, 2000 

Myśliwiec R. ,,Ogród winoroślowy" , PWRiL  

Niklewicz K. ,,Fabrykacya win owocowych i miodów", Gebethner i Wolff, 1898

Nowicki Z. ,,Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy" , Galion, BEJ Service, 1997 

Perkowicz W. ,,Domowy wyrób win i miodów" , Polskie Wyd. Gosp., 1956 

Pijanowski E., Wasilewski Z.  ,,Zarys technologii winiarstwa" , PWT, 1950 

Pilarek B. ,,Markowe wina owocowe" , Argo-L, 1988 

Pilarek B. ,,Wina domowe i potrawy z winem", Prószyński i S-ka, 1997

Priewe J. "Wino" , Świat  Książki, 2003

Rogala J. ,,Gorzałka czyli historia i zasady wypalania mocnych trunków", Baobab, 2004

Seroczyńska M. ,,Soki, wina, nalewki", Wyd. Działkowiec, 2004 

Spiss L. ,,Najnowsze sposoby wyrobu win w domu" , Świt, 1949 

Steidl R., Renner W. ,,Problemy fermentacji win" , Pro Libris, Winiarz.pl, 2008 

Szymanderska H. ,,Krupniki, likiery, nalewki" , Prószyński i S-ka, 2004 

Toczyski M. ,,Wino- poradnik sprzedawcy i konsumenta", Wyd. Przem. Lekkiego i Spoż., 1965 

Vogel W. ,,Wino z winogron i innych owoców", Multico 

Wojtacki M. ,,Produkty pszczele i przetwory miodowe" , PWRiL, 1978 

Wzorek W., Pogorzelski E. ,,Technologia winiarstwa owocowego i gronowego" , Sigma NOT, 1998 

 

literatura zagraniczna :

,,Bi-Lexikon, Der Wein" , Bibliographisches Institut, 1990

Faith N., Wisniewski I. ,,Classic vodka", Prion, 1997

George Clayton Cone, "The Basics of Mead Fermentation" 

Lisa Van de Water, "Stuck and Sluggish Wine treatment Summary" Gysmer Enterprises, Inc. 2004

Lum Eisenman  ,,The Home Winemakers Manual", 1998

Shea A.J. Comfort "Mead Making Instructions"

University of California Agriculture and Natural Resources "Making Table Wine at Home"