Łódzki Klub Winiarzy

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
O nas

Inicjatorami powstania strony www.klubwiniarzy.pl jest nieformalna grupa winiarzy z Łodzi. Spotkaliśmy się po raz pierwszy dzięki forum winiarzy domowych udostępnionemu przez Stowarzyszenie Winiarzy i Miodosytników Polskich SWiMP. Aktywność na forum oraz spotkania winiarskie pozwoliły nam poznać się i zaprzyjaźnić. Winiarze łódzcy nie tworzą żadnej formalnej organizacji są natomiast grupą przyjaciół ogarniętych pasją domowego winiarstwa. Zajmujemy się również wytwarzaniem nalewek i nastawianiem miodów pitnych. Wiąże nas wizja stałego podnoszenia umiejętności winiarskich, tak aby nasze domowe trunki nie kojarzyły się z tzw. winem babuni – słodkim ulepkiem z wyraźnie wyczuwalnym posmakiem octowym. Chcemy dowieść że wino owocowe może być równie szlachetnym trunkiem jak wino gronowe.

W takich dziedzinach jak nalewkarstwo nie trudno jest osiągnąć spektakularne sukcesy. Dzięki starannemu doborowi surowców i wykonaniu zgodnie z technologią uzyskuje się znacznie lepsze wyniki niż osiągają renomowani producenci nalewek. Pasja a jednocześnie cierpliwość pozwala nam zaprezentować znakomicie zrównoważone i dojrzałe w smaku alkohole.

Miody pitne nie są już tak łatwą dziedziną jak nalewki ale też nie tak trudną jak dobre jakościowo wina owocowe. Chociaż poprawne przeprowadzenie fermentacji miodu wymaga znacznie więcej umiejętności technologicznych niż przy winie to jednak zastosowany surowiec – miód pszczeli, jest bardzo wdzięcznym materiałem, pozwalającym uzyskiwać szlachetne trunki. Bardziej doświadczeni miodosytnicy potrafią uzyskać znakomite miody lepsze jakościowo niż te najlepsze dostępne w handlu.

Winiarstwo staje się nie tylko pasją ale także i zawodem. Pomimo wielu przeszkód administracyjnych, ludzie ogarnięci wizją uczynienia z Polski kraju winiarskiego zakładają profesjonalne winnice. Dzięki właściwemu doborowi odmian do poszczególnych siedlisk potrafią uzyskać wina dobrej jakości, wykonane ze znawstwem. Daje im to nie tylko wielką satysfakcję ale pozwala stworzyć nową gałąź gospodarki – dającą pracę ni tylko właścicielom winnic.

Naszym zdaniem najtrudniej jest wyprodukować dobrej jakości wino domowe. Nawet jeżeli jako podstawowy surowiec użyjemy winogron z naszych nasadzeń, to w warunkach amatorskich, uzyskanie wina o takim charakterze jaki nam się marzy, jest bardzo trudne. Jeszcze trudniej jest uzyskać wino z owoców. Chociaż wina owocowe mają swój smak aromat i grono zwolenników trudno jest uzyskać wina które mają dobrą budowę, zrównoważony smak a jednocześnie rozbudowany bukiet.

Odrzucając pewne stereotypy (np. że wino gronowe z założenia jest lepsze niż owocowe) i stosując czasem skomplikowane zabiegi technologiczne (jak np. strącanie zbyt dużej ilości tanin znajdujących się w niektórych owocach) staramy się wypracować nowe podejście do winiarstwa domowego. Taka wizja choć czasami kontrowersyjna będzie nam towarzyszyć w naszych eksperymentach. Przykładowo nastawiając wino z winogron, dla poprawy efektu, nie zawahamy się dodać soków owocowych jeżeli prowadzi to do dobrego wyniku końcowego. Nie obowiązują nas przecież ścisłe reguły postępowania przy wyrobie wina jakie zobligowani są przestrzegać profesjonalni producenci win gronowych.

Jeszcze raz dziękujemy wszystkim uczestnikom forum SWiMP, bo to dzięki nim  powstała nasza inicjatywa.

Zapraszamy wszystkich, którzy chcieliby umieścić swój artykuł w naszym portalu. Interesuje nas szeroka tematyka związana z domowym wytwarzaniem napojów alkoholowych: winiarstwo, miodosytnictwo, nalewkarstwo, destylacja, piwowarstwo itd. Szukamy nowych technologii i metod. Staramy się walczyć z przesadami.

Materiały publikowane w portalu www.klubwiniarzy.pl  mogą być wykorzystywane wyłącznie za pisemną zgodą redakcji.

Redakcja.

 

Winogrono białe