Łódzki Klub Winiarzy

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Najnowsze artykuły

Sezon na wino rabarbarowe

Email Drukuj PDF

Rabarbar jest powszechnie znaną i łatwo dostępną byliną. Dzięki kwaśno-słodkiemu smakowi i zastosowaniu głównie w kompotach i wypiekach traktuje się go jak owoc, choć jest w rzeczywistości warzywem. Z rabarbaru (zwanego też rzewieniem) można przygotować kilka typów wina, poczynając od wytrawnego lekkiego wina a kończąc na słodkim mocnym winie do deserów.

Więcej…
 

Gliceryna w winie - wiadomości wstępne

Email Drukuj PDF

Gliceryna, zwana też glicerolem, to gęsty alkohol cukrowy, bezbarwny, pozbawiony zapachu i odznaczający się słodkim smakiem. Już samo to zdanie powinno wiele powiedzieć bystremu winiarzowi. Jednak zupełnie od niedawna gliceryna stała się obiektem dużego zainteresowania winiarzy z Łódzkiego Klubu Winiarzy jako bezpieczny środek dosładzający wino. Winiarze lubujący się w półsłodkich i słodkich winach powinni skupić uwagę – być może odwieczny problem niestabilnych win z cukrem resztkowym (refermentacja w butelkach itp.) został rozwiązany...

Więcej…
 

Różowe wino truskawkowe: zacznij już teraz!

Email Drukuj PDF

Czy można wyprodukować w domu wino różowe z owoców inne niż winogrona? Wino o delikatnej różowej barwie, interesującym aromacie i przyjemnym lekkim smaku? I czy można zabrać się za to już teraz, gdy nie ma jeszcze świeżych krajowych owoców? Oto propozycja truskawkowo-bananowego wina z kwiatem czarnego bzu w tle, które daje twierdzącą odpowiedź na wszystkie te pytania.

 

Więcej…
 

Wino żytnie - nowa odsłona

Email Drukuj PDF

Domowe wina żytnie zauważalnie straciły na popularności w ostatnich latach. Żyto zostało wyparte przez łatwo dostępny ryż. Wina z obu tych surowców charakteryzują się prostotą wykonania i szybkim dojrzewaniem, dlatego polecane są początkującym. Ponadto, dają one wina neutralne w smaku i zapachu, więc aż się proszą o różne dodatki owocowe, kwiatowe czy przyprawowe. Łatwo więc dostosować przepis do swoich upodobań. Proponowany poniżej sposób wykonania prowadzi do otrzymania wina białego, wytrawnego, o niskiej zawartości alkoholu, dobrze zaznaczonym ciele oraz o smaku i aromacie kwiatów czarnego bzu i cytrusów, nieźle imitującego stołowe wino gronowe.

Więcej…
 

Sposób odkwaszania niektórych moszczów i win

Email Drukuj PDF

Sposób odkwaszania niektórych moszczów i win

Artykuł dotyczy sposobu odkwaszania moszczów i win zawierających głównie kwas cytrynowy. Są to następujące surowce winiarskie: owoce jagodowe ( wszystkie odmiany porzeczek, agrest, jeżyny, maliny ) i dzika róża.

Więcej…
 

Dwutlenek siarki w winie

Email Drukuj PDF

Celem artykułu jest rozszerzenie i systematyzacja wiedzy o dwutlenku siarki i jego roli w winiarstwie, również domowym. Nie wymyślono bowiem do tej pory skuteczniejszego środka, zabezpieczającego wino przed niechcianymi drożdżami, bakteriami, enzymami i tlenem. Dwutlenek siarki (SO2) jest sprzymierzeńcem winiarzy, ale musi być stosowany zgodnie z pewnymi regułami, aby był bezpieczny. Wyprodukowanie wina całkowicie bez dodatku SO2 jest możliwe ale wbrew pozorom nie jest wyjściem łatwiejszym. Aby ułatwić sobie proces winifikacji, skorzystajmy z dwutlenku siarki.

Więcej…
 


Strona 3 z 14