Łódzki Klub Winiarzy

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Najnowsze artykuły

Dwutlenek siarki w winie

Email Drukuj PDF

Celem artykułu jest rozszerzenie i systematyzacja wiedzy o dwutlenku siarki i jego roli w winiarstwie, również domowym. Nie wymyślono bowiem do tej pory skuteczniejszego środka, zabezpieczającego wino przed niechcianymi drożdżami, bakteriami, enzymami i tlenem. Dwutlenek siarki (SO2) jest sprzymierzeńcem winiarzy, ale musi być stosowany zgodnie z pewnymi regułami, aby był bezpieczny. Wyprodukowanie wina całkowicie bez dodatku SO2 jest możliwe ale wbrew pozorom nie jest wyjściem łatwiejszym. Aby ułatwić sobie proces winifikacji, skorzystajmy z dwutlenku siarki.

Więcej…
 

Wino bananowe w trzech odsłonach

Email Drukuj PDF

Banany to wspaniałe owoce na wino domowe, nie tylko w porze zimowej. Da się z nich zrobić nie tylko egzotyczne wino bananowe, ale również poprawić budowę i smak innych win. Kontynuując tematykę stylów win, poniżej znajdują się trzy przykłady dobrych i różnych win bananowych, co pokazuje że z jednego surowca może powstać wiele ciekawych alkoholi. To, który ze stylów przypadnie do gustu zależy wyłącznie od samego winiarza. Wskazówki podane niżej pomogą w zrozumieniu pewnych zabiegów, jakim podlega wino i doprowadzą do otrzymania zaplanowanego trunku w jednym z trzech charakterystycznych i odmiennych stylów.

Więcej…
 

Trzy style wina aroniowego

Email Drukuj PDF

Po teorii, wyłożonej w artykule Inne podejście do domowych win owocowych: pojęcie stylu, pora zaprezentować praktyczne jej zastosowanie. Surowcem, który doskonale się ku temu nadaje jest aronia. Ten nie przez wszystkich lubiany za swoją cierpkość owoc daje znakomite i różniące się od siebie wina, w zależności od upodobań winiarza i zastosowanej techniki.

Więcej…
 

Warianty doświadczenia: stosowane gatunki drożdży i pożywki

Email Drukuj PDF

Celem niniejszego doświadczenia było sprawdzenie wpływu rodzaju drożdży winiarskich oraz pożywek na proces fermentacji i właściwości otrzymanych win.

Opisane poniżej doświadczenie zostało przeprowadzone na takich kombinacjach drożdży i pożywek:

1.    Tokay + Uniwersalne + (NH4)2HPO4
2.    Enovini + (NH4)2HPO4
3.    Fermivin PDM + (NH4)2HPO4
4.    Enovini + (NH4)2HPO4 + Kombi
5.    Enovini + Pożywka z witaminą B
6.    Enovini + (NH4)2HPO4 + ekstrakt słodowy

Więcej…
 

Inne podejście do domowych win owocowych: pojęcie stylu

Email Drukuj PDF

Domowe wytwarzanie win owocowych (a także kwiatowych, warzywnych, zbożowych etc.) opiera się na przepisach. Wskazówki co do użycia owoców i zastosowania metod są ujęte na wzór przepisów z książek kucharskich. Przepisy rzadko zawierają szczegółowe informacje, niezbędne do udanego zrobienia wina, co rodzi wiele problemów. Podejście prezentowane w tym artykule odchodzi od posługiwania się „kucharskim” przepisem na wino, wprowadzając w to miejsce pojęcie stylu wina.

Więcej…
 

Wino na zimowe wieczory

Email Drukuj PDF

Wino posiada wiele zmysłowych i zdrowotnych właściwości, m.in. rozgrzewa ciało i poprawia nastrój, co jest szczególnie ważne zimą. Gorące wino z miodem lub cukrem oraz słusznym dodatkiem korzennych przypraw to wspaniałe remedium na mróz, śnieżyce i krótkie dni, a długie wieczory. Grzane wino, bo o nim mowa, ma długą i bogatą tradycję wśród wielu europejskich narodów. Współcześnie doskonale wpasowuje się w świąteczno-zimowy nastrój.

Więcej…
 


Strona 4 z 14