piątek, 08 lutego 2013 18:48
Filip Wojtczak
Domowe wina żytnie zauważalnie straciły na popularności w ostatnich latach. Żyto zostało wyparte przez łatwo dostępny ryż. Wina z obu tych surowców charakteryzują się prostotą wykonania i szybkim dojrzewaniem, dlatego polecane są początkującym. Ponadto, dają one wina neutralne w smaku i zapachu, więc aż się proszą o różne dodatki owocowe, kwiatowe czy przyprawowe. Łatwo więc dostosować przepis do swoich upodobań. Proponowany poniżej sposób wykonania prowadzi do otrzymania wina białego, wytrawnego, o niskiej zawartości alkoholu, dobrze zaznaczonym ciele oraz o smaku i aromacie kwiatów czarnego bzu i cytrusów, nieźle imitującego stołowe wino gronowe.
Więcej…
|
poniedziałek, 04 lutego 2013 23:00
Marek Nizio
Sposób odkwaszania niektórych moszczów i win
Artykuł dotyczy sposobu odkwaszania moszczów i win zawierających głównie kwas cytrynowy. Są to następujące surowce winiarskie: owoce jagodowe ( wszystkie odmiany porzeczek, agrest, jeżyny, maliny ) i dzika róża.
Więcej…
sobota, 02 lutego 2013 08:00
Filip Wojtczak
Celem artykułu jest rozszerzenie i systematyzacja wiedzy o dwutlenku siarki i jego roli w winiarstwie, również domowym. Nie wymyślono bowiem do tej pory skuteczniejszego środka, zabezpieczającego wino przed niechcianymi drożdżami, bakteriami, enzymami i tlenem. Dwutlenek siarki (SO2) jest sprzymierzeńcem winiarzy, ale musi być stosowany zgodnie z pewnymi regułami, aby był bezpieczny. Wyprodukowanie wina całkowicie bez dodatku SO2 jest możliwe ale wbrew pozorom nie jest wyjściem łatwiejszym. Aby ułatwić sobie proces winifikacji, skorzystajmy z dwutlenku siarki.
Więcej…
niedziela, 27 stycznia 2013 20:52
Krzysztof Gawroński, Filip Wojtczak
Banany to wspaniałe owoce na wino domowe, nie tylko w porze zimowej. Da się z nich zrobić nie tylko egzotyczne wino bananowe, ale również poprawić budowę i smak innych win. Kontynuując tematykę stylów win, poniżej znajdują się trzy przykłady dobrych i różnych win bananowych, co pokazuje że z jednego surowca może powstać wiele ciekawych alkoholi. To, który ze stylów przypadnie do gustu zależy wyłącznie od samego winiarza. Wskazówki podane niżej pomogą w zrozumieniu pewnych zabiegów, jakim podlega wino i doprowadzą do otrzymania zaplanowanego trunku w jednym z trzech charakterystycznych i odmiennych stylów.
Więcej…
piątek, 18 stycznia 2013 18:12
Krzysztof Gawroński, Filip Wojtczak
Po teorii, wyłożonej w artykule Inne podejście do domowych win owocowych: pojęcie stylu, pora zaprezentować praktyczne jej zastosowanie. Surowcem, który doskonale się ku temu nadaje jest aronia. Ten nie przez wszystkich lubiany za swoją cierpkość owoc daje znakomite i różniące się od siebie wina, w zależności od upodobań winiarza i zastosowanej techniki.
Więcej…
czwartek, 17 stycznia 2013 20:06
Maciek Krawczyk
Celem niniejszego doświadczenia było sprawdzenie wpływu rodzaju drożdży winiarskich oraz pożywek na proces fermentacji i właściwości otrzymanych win.
Opisane poniżej doświadczenie zostało przeprowadzone na takich kombinacjach drożdży i pożywek:
1. Tokay + Uniwersalne + (NH4)2HPO4 2. Enovini + (NH4)2HPO4 3. Fermivin PDM + (NH4)2HPO4 4. Enovini + (NH4)2HPO4 + Kombi 5. Enovini + Pożywka z witaminą B 6. Enovini + (NH4)2HPO4 + ekstrakt słodowy
Więcej…
|
|
|
|
Strona 4 z 14 |