Łódzki Klub Winiarzy

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Najnowsze artykuły

Absynt - fakty i mity.

Email Drukuj PDF

Faktem jest, że wiele osób biorących się za zrobienie sposobem domowym absyntu liczy na jakieś efekty halucynogenne. Nadzieje te (a przy tym i obawy) biorą się najczęściej, niestety, z niewiedzy.

Dla jasności wywodu powiedzmy sobie jaka jest w skrócie metoda wytwarzania absyntu.

Podzielić ją można na trzy etapy:

  • pierwsza maceracja alkoholowa (tradycyjnie używa się winiaku) zestawu kilku surowców roślinnych
  • destylacja maceratu polegająca na odebraniu tylko głównej, najbardziej aromatycznej frakcji – przedgony i pogony są odrzucane
  • druga maceracja w destylacie kilku ziół , najczęściej w postaci świeżej, dla uzyskania charakterystycznego, pochodzącego od chlorofilu, zielonego koloru. Ponieważ jest to alkohol zazwyczaj o mocy 60 do 70 % , tradycyjnie pije się go przesączając przez kostkę cukru (położoną na płaskiej, ażurowej łyżeczce będącej cennym świadectwem epoki i elementem wyspecjalizowanego kolekcjonerstwa ) do szerokiego, niskiego kieliszka z wodą. Uzyskany w ten sposób napój ma niezwykłą zielono-mleczną, opalizującą barwę.
Więcej…
 

Chleb Marysi B.

Email Drukuj PDF

Chleb Marysi B. Smile

1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka ziaren dyni
1 szklanka ziaren sezamu
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka otrąb pszennych
1 szklanka kaszy gryczanej suchej (ugotować na lekko twardo)
2 łyżki miodu rozpuszczonego w szklance wody
1 łyżka cukru
2 łyżki soli
5 szklanek wody
1 szklanka mąki żytniej
1 kilogram i 1 szklanka mąki pszennej

 Ziarna wymieszać i odłożyć 0,5 szklanki na posypkę (bez otrąb).
Wymieszać wszystkie składniki łyżką drewnianą (ziarna, mąka, woda z miodem, woda, sól, cukier i zakwas), odłożyć słoiczek (maksymalnie 2) ciasta na nowy zakwas (2/3 słoiczka).
Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , do blaszek włożyć ciasto (3/4 blaszki), posypać posypką, blaszki przykryć folią (włożyć do woreczków foliowych) i odstawić na 12 godzin. Można również blaszki wysmarować tłuszczem (np. smalcem) i wysypać mąką.
Piec 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180 stopni, lub ok.1 godz. w 200 st.C
Wyjąć z blaszek, zdjąć papier, posmarować oliwą/wodą. Będzie miał wówczas błyszczącą skórkę.

 chleb

 

Sorbinian potasu

Email Drukuj PDF

SORBINIAN POTASU (E 202)


Wielu winiarzy spotkało się z nader przykrym zjawiskiem wtórnej fermentacji zabutelkowanych win. Dotyczy to głównie win o zawartości alkoholu poniżej 16 % i zawierających cukier, ponieważ są one w mniejszym lub większym stopniu niestabilne mikrobiologicznie. Zjawisko to skutkuje zmętnieniem, niepożądanym nagazowaniem, zmianą równowagi sensorycznej przez zmniejszenie poziomu cukru resztkowego a w skrajnym wypadku wypchnięciem korka.

Więcej…
 


Strona 14 z 14