Łódzki Klub Winiarzy

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Hiram - konfitura z rabarbaru

Email Drukuj PDF

Rabarbar kojarzy się nam z niezbyt wyszukanym warzywem. Powszechnie sądzi się że można z niego przygotować dość smaczny kompot lub upiec ciasto. Proponujemy rozszerzyć zastosowanie tej rośliny o znakomite konfitury z rabarbaru, chutney lub wino. Poniżej podajemy przepis na konfitury. Przepis znaleziony w internecie pod nazwą Hiram.

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru .
  • 0,75 kg. cukru.
  • 3 - 4 łyżki starego świeżego imbiru.
  • skórka starta z 1 cytryny.
  • sok z ½ cytryny.

Sposób przygotowania:
Łodygi rabarbaru kroimy na małe kawałeczki długości około 2 cm. Wkładamy do garnka ze stali kwasoodpornej i zasypujemy cukrem. Dodajemy startą skórkę z cytryny i starty imbir. Dokładnie mieszamy całą zawartość i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Po tym czasie rabarbar puszcza bardzo dużo soku . Garnek z rabarbarem ogrzewamy na małym ogniu odpowiednio mieszając aby zawartość się nie przypaliła. Po godzinie gotowania należy zrobić próbę czy konfitura jest już gotowa. Wystarczy wylać kroplę na zimny talerzyk i zbadać stopień zgalaretowania. Po przekrojeniu nożem brzegi kropli nie powinny się zlać ponownie. Na koniec tego procesu dodajemy sok z połówki cytryny. Gorącą konfiturę wlewamy do wymytych słoiczków i pasteryzujemy.

Hiram jest bardzo smaczny i wzbudza powszechny entuzjazm. Ilość uzyskana z podanego przepisu jest niewielka i może jedynie służyć do przetestowania przepisu. Ponieważ konfiturę przyrządza się szybko, bez nadmiernego nakładu pracy warto przygotować jej znacznie więcej.

 rabarbar